Lebo veľké ryby

Tak sme sa od policajného šéfa Jaroslava Spišiaka dozvedeli, že je nesprávne kritizovať slovenskú políciu za jej vraj bravúrne zvládnutú "Akciu kamión".

30.12.2010 00:02
debata (24)

Ba dokonca, že by sme mali za ňu slovenské orgány pochváliť. A od ministra vnútra Daniela Lipšica sme sa dozvedeli zasa to, že on bude podobné akcie našich policajtov vždy podporovať.

No, moment: bavíme sa tu ešte stále o tej istej veci? Áno, vieme, že policajti sú „tí dobrí“ (aspoň by mali byť), ale tak zle na tom hádam ešte nie sme, aby sme ich chválili aj za takú akciu, ktorá nesplnila svoj účel a do ktorej bol navyše opäť raz zapletený nič netušiaci civilista?

O akých veľkých rybách to minister Lipšic s takou vervou hovoril? O tých, ktoré sa tou údajne bravúrne zvládnutou akciou nepodarilo ani odhaliť, nieto ešte chytiť a usvedčiť? O akých horných poschodiach organizovaného zločinu? O tých, na ktoré ruka zákona nedosiahla?

Žiaľ, je normálne, že policajné akcie nie vždy vychádzajú. Je možné, že slovenskí policajti technicky naozaj nič nezbabrali – čo však zatiaľ presne nevieme a ktovie, či sa kvôli politickému smogu, ktorý sa nad prípadom vznáša, vôbec niekedy dozvieme. A možnože zmarenie pokusu usvedčiť medzinárodný drogový gang majú na svedomí naozaj výlučne iba tureckí policajti, a to z dosiaľ neznámych dôvodov. V takom prípade by bolo možné našich policajtov aj poľutovať a popriať im viac šťastia nabudúce. Ale prečo chváliť?

Platí ešte aj v priestoroch nášho ministerstva vnútra, že akcia, ktorá sa skončí neúspechom, je skrátka neúspešnou akciou – nech bola akokoľvek dobre vymyslená a naplánovaná? Alebo sa už pohybujeme vo virtuálnej realite, v ktorej silné slová prebíjajú skutočnosť?

Na kauze si prihrieva svoju politickú polievočku exminister Robert Kaliňák a je jasné, že to je to, čo Lipšica na celej veci rozčuľuje najviac. Akurát, že v jednej – a vôbec nie podružnej – otázke, si môžu navzájom vymeniť blahoprajné esemesky. Jednoducho nie je v poriadku, aby polícia vedome nechala nič netušiaceho civilistu vystaveného nebezpečenstvu, a keď potom celá akcia z rozličných možných príčin zlyhá a skončí sa neúspechom, ešte sa ohradzovala proti kritike.

Keď to platilo v januári v prípade elektromechanika z Levoče, letiaceho so vzorkou výbušniny do Írska, musí to platiť aj v decembri v prípade českého kamionistu, ktorý cez pol Európy prevážal pätnásť ton chemikálie používanej na výrobu heroínu. Keď to platilo v prípade zbabraného testu, ktorého cieľom nebolo poslať horúci balíček do Dublinu, musí to tým skôr platiť v prípade ostrej akcie, ktorej cieľom práveže naopak bolo, aby šofér bez svojho vedomia viezol nebezpečnú látku do Istanbulu.

Alebo to platí vždy len vtedy, keď je Lipšic v opozícii, a keď je ministrom, už je všetko inak? A v prípade Kaliňáka to isté, len s posunom jedného volebného obdobia? A prečo by to tak malo byť? „Lebo veľké ryby?“

24 debata chyba