Dzurinda a hodnoty

Dokážeme si predstaviť, že by sa predstavitelia nejakej spriatelenej krajiny odmietali verejne postaviť k hrozbe nedemokratického vývoja u nás? Samozrejme, že áno.

07.01.2011 00:02
debata (25)

Stačilo by, keby pred jednoznačnou obranou občianskych práv a slobôd dávali prednosť vzťahom typu „niečo za niečo“. Inými slovami, stačilo by, aby sa správali ako náš rezort zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu vzhľadom na vývoj v Maďarsku.

Časť programového vyhlásenia našej vlády venovaná zahraničnej politike sa začína odsekom s názvom Hodnotová zahraničná politika. Už tento nadpis asi stačil niektorým analytikom na to, aby hneď po schválení programu privítali údajnú principiálnosť našej zahraničnej politiky. Nuž veď hej. Naša politika je principiálna, keď ide o Bielorusko, Severnú Kóreu či iných notoricky známych „páchateľov“. A je možné, že keď na to zasa raz príde príležitosť, Dzurinda pokarhá za ľudské práva aj Čínu. Akurát, že nie vždy si politik vyberá príležitosť. Oveľa častejšie si príležitosť vyhľadá politika. Tak ako teraz, keď si vyjadrenie nášho aktuálneho postoja nevyžaduje vývoj na opačnom konci sveta, ale situácia u našich južných susedov. Dzurinda túto príležitosť odmieta.

Namiesto postoja šéfa našej diplomacie a predsedu najsilnejšej vládnej strany nám má postačiť odkaz jeho hovorcu, podľa ktorého Dzurinda bude o „náhubkovom“ mediálnom zákone vlády Viktora Orbána hovoriť iba osobne so svojím partnerom Jánosom Mártonyim, pretože: „My sme sa s maďarskou stranou dohodli, že si odkazy nebudeme posielať cez médiá.“

Tak moment. Odkaz Mártonyimu je jedna vec. A čo takto odkaz maďarským demokratom, ktorí upozorňujú na nebezpečnosť počínania vlády, ktorej je Mártonyi členom? A čo odkaz maďarským novinárom, ktorých denníky vyšli na prvých stranách s protestom proti okliešťovaniu slobody tlače? Tí nestoja za zmienku politikovi, ktorý vraj kvôli slovenskému mediálneho zákonu pred časom organizoval bojkot Lisabonskej zmluvy? A v neposlednom rade: čo takto odkaz slovenskej verejnosti?

Naše mlčanie v čase, keď mediálny zákon bude skúmať Európska komisia, pričom sa nevylučuje ani možnosť sankcií, je neprijateľné. Orbán sa chváli zlepšením vzťahov s Bratislavou – čo chce naša vláda zjavne využiť na sebapropagáciu. Lenže tu sa dopúšťa hlúposti. Nebyť Slotom neznamená len nenadávať susedom. Znamená to aj nemlčať iba preto, že by náš hlas mohol skomplikovať nejakú našu hru. Niekedy to skrátka býva tak, že nie je celkom možné byť priateľom nejakej krajiny a zároveň rovnako dobrým priateľom jej vlády. Principiálny demokrat to vie a nenechá sa spliesť.

Naša vláda nemusí povedať nič tvrdšie, než to, čo hovoria ostatní v Európe: vývoj v Maďarsku je znepokojujúci a treba ho pozorne sledovať. Prečo? Pretože o hodnotách občianskych slobôd a liberálnej demokracie sa nereční iba vtedy, keď sa chceme odlíšiť od svojich súperov.

25 debata chyba