Realita starnutia

Roky nám mudrlanti rozličného razenia, aj medzi politikmi, vnucovali xenofóbne predstavy o tom, ako Slovensko zaplavujú "živly iného kultúrneho pôvodu". Štatistika týmto kuvičím hlasom nedáva za pravdu. Málokto z ilegálnych utečencov žiada o občianstvo SR, zväčša smerujú ďalej na západ. Tí, čo sa presťahujú k nám, sotva prevyšujú počty Slovákov, ktorí si nachádzajú nový domov v cudzine. Aj "zaručené" údaje o tom, že tu čoskoro prevládnu Rómovia, majú s realitou máločo spoločné.

10.01.2011 11:31
debata (8)

Štatistika varuje pred oveľa závažnejšími javmi, ktorých dôsledky sa budú týkať každého, a pritom v blízkych časových horizontoch. Kým dnes pripadajú na jedného dôchodcu takmer štyri osoby v produktívnom veku, o 15 rokov bude tento pomer 1 : 2.

Zvýšenie spodnej hranice penzijného veku môže problém spojený s celoeurópskym trendom starnutia obyvateľstva iba zmierniť. Pritom každá krajina má svoje limity. Navyše, čo z toho, keď by mali u nás muži i ženy nárok na dôchodok až ako 64-roční, no od 55 rokov by si naďalej veľmi ťažko zohnali zamestnanie?

Spoločným menovateľom riešenia je práca. Dostatok práce. Pre Rómov, ktorí nechcú sedieť so založenými rukami, ak majú žiť na akej-takej úrovni, pre tisíce dlhodobo nezamestnaných v najchudobnejších regiónoch, ale aj pre životom skúsených ľudí, ktorí majú chuť a energiu pracovať. A nielen pre svoj prospech.

8 debata chyba