Vyhnúť sa pasci

Rozprávať sa je lepšie, ako ignorovať sa. Hoci funkcie prezidenta sú u nás aj v Maďarsku viac-menej dekoratívne (aj keď určite nie celkom bez právomocí), hlavy štátov môžu významne vytvárať atmosféru vzťahov medzi našimi štátmi. Preto je dobre, že maďarský prezident Pál Schmitt na Slovensko prišiel. Aj to, že obojstranným refrénom návštevy bola spolupráca, nie škriepenie sa.

21.01.2011 12:00
debata (11)

Iste, pod zdvorilostnými frázami, ktorými sa Pál Schmitt s Ivanom Gašparovičom častovali, nebolo možné prepočuť tón neporozumenia v otázke dvojakého občianstva. No nejde len o neporozumenie. Zdá sa, že slovenská strana si až priľahko necháva vnucovať národné nazeranie na tento problém. Nečudo potom, že keď naši politici namietajú proti cezhraničnej politike Fideszu, ktorá sa zaklína práve národnou terminológiou, upadajú do podozrenia, že majú niečo voči Maďarom či príslušníkom maďarskej menšiny. Niežeby takí u nás neboli; škoda len je, keď do tejto pasce padajú aj tí, ktorých sa to netýka.

Problém dvojakého občianstva nie je riešiteľný národnou optikou. Všetky národy majú právo fňukať za svojou minulosťou a všetci ľudia majú právo cítiť sa ako príslušníci toho národa, ktorý si slobodne vyberú. A čo ďalej? Nič. Ďalej môžu akurát tak naši nacionalisti donekonečna nadávať na „nespoľahlivú menšinu“ a nacionalisti z opačného brehu donekonečna hovoriť o „slovenskej neznášanlivosti“…

Podstatou sporu nie je národná, ale právna rovina. Keď chce maďarská vláda operovať Benátskou komisiou pri otázke jazykov národnostných menšín (ako to spomenul aj Pál Schmitt), je to namieste. Rovnako namieste však bude spomenúť aj závery Benátskej komisie vzťahujúce sa na náš problém občianstva. Z nich totiž vyplýva, že nie je správne, keď nejaký štát vydáva zákony týkajúce sa občanov iných štátov s tým, že budú platné aj na území tých iných štátov. Presnejšie, v poriadku je to vtedy, keď s tým súhlasí aj ten druhý štát. Maďarskí politici, ktorí poukazujú na „hladký priebeh“ s Rumunskom – a dávajú ho Slovensku za príklad – ignorujú práve toto. To, že sa dohodli s Rumunskom (ktoré samo robí podobnú politiku proti susednému Moldavsku), je síce pekné, ale pre Slovensko nezáväzné. Stále zostáva na Budapešti, aby sa nejako dohodla s Bratislavou.

Čo z toho vyplýva? Slovenskú vládu podľa všetkého naďalej čaká starý známy problém: ako si zachovať suverénne postoje a zároveň utiecť z pasce národných a národnostných polemík. Dokazovať Fideszu, že nemáte nič proti Maďarom, je rovnako nezmyselné a trápne, ako dokazovať SNS, že milujete Slovákov…

Návšteva Pála Schmitta bola určite pozitívnou kapitolkou v dejinách našich vzťahov. Bude však dobré, keď sa najbližšia delegácia z Maďarska stretne skôr s právnymi argumentmi, ako aby počúvala nesmelé meditácie na tému lojalita a národná hrdosť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba