Radičovej tepláreň

Je nehorázne, že nominant SDKÚ v štátnej Teplárni Košice zobral za 40 pracovných dní odstupné vyše 90-tisíc eur. Rovnako nehorázne je, ak je v hre, že podobnú prémiu dostane za štyri mesiace aj ďalší nominant v teplárne za SaS.

04.02.2011 14:00
debata (38)

To, že manažéri štátnych podnikov sa idú do nich nabaliť, je známe. Druhá vec je zodpovednosť. Keď sa to dialo za minulej vlády, bol zodpovedný vtedajší premiér. Teraz je zase zodpovedná premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

Šéfka vlády môže v teplárňach cez fond národného majetku oficiálne zasiahnuť. Radičová stráca politické body napriek tomu, že možno o prípade nemusela ani vedieť. Teplárne sú totiž neoficiálne rozdelené medzi vládne politické strany. Za chrbtom Radičovej sa tak možno aj v tomto prípade ticho smeje líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

Radičová je v teplárni medzi dvoma múrmi. Ak nezasiahne, nehorázne plytvanie peňazí by naštrbilo jej imidž pravicovej političky, ktorá sa svoje činy snaží navliecť do sociálneho kabáta. Ak v teplárni premiérka zasiahne, tak zase pôjde proti svojmu straníckemu šéfovi. V štátnych teplárňach to totiž posledné roky chodí tak, že šéfovia strán v nich nechajú bačovať svojich straníckych kolegov či poslušných tichých sponzorov, ktorí si pozornosť neželajú.

Suma 90-tisíc eur za 40 dní v teplom kresle je ešte väčšia nehoráznosť, ako keď si predchádzajúce vedenie teplárne v roku 2007 škandalózne pridelilo odmeny za dva mesiace v zamestnaní v sume 33-tisíc eur na hlavu.

38 debata chyba