Eldorádo.sk

Zoznam banských miest na Slovensku by sa mohol čoskoro rozšíriť. K zlatej Kremnici a striebornej Štiavnici by mala pribudnúť aj zlatá Detva. Regiónu Podpoľania, ktorý po útlme zbrojárskej výroby trpí chronicky vysokou nezamestnanosťou, by to mohlo priniesť stovky pracovných miest. Dôvod na oslavu to však nie je.

06.02.2011 15:28
debata (2)

Cyperský investor dostatočne poučený z minulosti, keď podobný projekt v Kremnici občania jednoznačne odmietli, sa teraz pokúša verejnosť presvedčiť, že by išlo o ekologicky spôsob ťažby. Jedným dychom však hovorí o kyanidoch. Čo má teda vlastne na mysli?

Pokiaľ sa spoločnosť nechystá zlato ťažiť ručne (aj pri tomto spôsobe sa používa ortuť), tak ide o logické protirečenie. A následné kľučkovanie ju len usvedčuje zo lži. Predstava, že je možná kyanidová ťažba bez kyanidových odkalísk, je rovnako absurdná ako atómová elektráreň bez úložiska jadrového odpadu. To druhé je dôsledkom toho prvého.

To, že Cyperčania pozvali starostu Detvy do Turecka, kde prevádzkujú podobnú povrchová baňu, je síce pekné, ale radšej by sa mohli ísť spýtať do Česka alebo Nemecka, prečo tam kyanidovú ťažbu zakázali úplne. Možno by prišli na to, že zdravie si nikto za žiadne „prachy“ nekúpi.

Slovensko sa v posledných rokoch stáva útočiskom mnohých zahraničných firiem, ktorých možnosti podnikať v tomto biznise sú inde značne obmedzené, a preto hľadajú nerastné suroviny u nás.

Ak sa nechceme stať doslova eldorádom zahraničných zlatokopov, mali by sme urobiť to, k čomu pristúpili spomínaní Česi – presadiť úplný zákaz používania kyanidovej ťažby.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba