Mladí a nebezpeční

Mladí šoféri sú nebezpeční. Jazdia divoko a v mnohých prípadoch pod vplyvom alkoholu. Tragické prípady, ako napríklad ten z Dubovian pri Piešťanoch, kde 19-ročný mladík nezvládol rýchlu jazdu a usmrtil dve školáčky, sú toho dôkazom. Presviedčajú nás, že auto v ruke nezodpovedných hazardérov je naozaj nebezpečná zbraň.

09.03.2011 17:00
debata (11)

Možno i preto pred piatimi rokmi neprešiel návrh, aby šoférovať mohli už 17-roční. Terajší návrh ministra vnútra Daniela Lipšica práve preto počíta s tým, že mladí budú môcť jazdiť síce od sedemnástich, ale len pod dohľadom skúsenejších šoférov. Tento prístup sa síce osvedčil v Nemecku, ale je tu obava, aby si to slovenskí tínedžeri nevysvetlili po svojom. Teda že jazdiť budú sami a nehôd bude ešte viac.

Na Západe je v mnohých prípadoch tolerovaná aj určitá miera alkoholu za volantom. No obava, že jedno „šoférske“ pivo by sa u nás mohlo zmeniť na niekoľko poldeci, je natoľko silná, že v tejto oblasti platí silná reštrikcia.

Týmto smerom, poznajúc svoj národ, sa uberá aj ďalšie opatrenie: jedno promile alkoholu v krvi sa bude kvalifikovať ako trestný čin. Na prvý pohľad drakonický trest je úplne adekvátny. V krajine, v ktorej postoj k alkoholu je viac ako ústretový, bude liberálny prístup možný až potom, keď si drvivá väčšina vodičov osvojí poznanie, že jedno malé pivo znamená naozaj iba jedno malé pivo.

11 debata chyba