Hoďme to na dôchodcov

Viac pracujúcich ľudí znamená aj väčšie množstvo peňazí, ktoré štát môže použiť na dôchodky, školstvo či zdravotníctvo.

05.04.2011 15:00
debata (32)

Zo 100 obyvateľov v produktívnom veku však na Slovensku pracuje iba 60. V krajine, kde sa na verejné výdavky skladá tak málo ľudí, a zároveň ju kvári extrémne vysoká nezamestnanosť mladých, je preto nevyhnutné hľadať všetky možné spôsoby, ako tento pomer zlepšiť.

Obeťou by však nemali byť ľudia v dôchodkovom veku, ktorí sa usilujú prilepšiť si k nie veľmi dôstojným penziám. No slovenskí zamestnávatelia navrhujú práve to, aby mali voľnejšie ruky pri prepúšťaní penzistov a zdravotne postihnutých.

Neprekáža im ani to, že návrh je vyslovene protiústavný, lebo nikoho nemožno diskriminovať na základe veku.

Nehovoriac o tom, že o profesie, ako sú napríklad učitelia, ale aj obvodní lekári, mladí ani nejavia záujem. Tu si potom možno položiť otázku, či je na základných školách lepší prestarnutý učiteľský zbor, alebo žiadny. Ak by chcel štát do tohto sektora pritiahnuť mladých, musel by zvýšiť mzdy. Na to však nemá peniaze.

Slovensko má obrovskú armádu mladých nezamestnaných, no tento problém by zámer zamestnávateľov nevyriešil. Dôchodcovia a hendikepovaní sú v tom totiž nevinne. Iba žeby im niekto chcel vyčítať, že sú ochotní pracovať aj za podmienok, ktoré mladí odmietajú. Lebo chcú viac.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba