Pripomienka

Od revolúcie prešli dve desaťročia a postavenie učiteľov sa každý rok zhoršuje. V sociálnom rebríčku sa prepadli kdesi do podpriemeru. A tak keď demonštrujúci učitelia vláde na transparentoch pripomenuli pasáž z programového vyhlásenia, v ktorom sa uvádza: "vláda SR považuje za svoj významný cieľ lepšie mzdové ohodnotenie pedagogických zamestnancov školstva", vlastne iba apelovali na to, aby sa im dostalo to, čo im bolo sľúbené.

13.09.2011 22:00
debata (5)

Ak má minister Jurzyca pocit, že pedagógovia sa nechajú opiť rožkom, lebo dostali výnimku zo šetrenia a rast ich platov by mal na budúci rok kopírovať rast platov v ekonomike, tak sa naozaj mýli.

Učitelia, a najmä tí v mestách, sa blížia k stavu, ktorý sa označuje termínom pracujúca chudoba – vysokoškolsky vzdelaný človek s príjmom 400 euro netto nemá jednoducho šancu prenajať si byt či získať hypotéku, založiť si rodinu, teda normálne žiť.

To, že väčšina učiteľov trochu donkichotsky zatvárala oči pred realitou, robila si svoju prácu a mlčala, v nádeji, že raz azda bude lepšie, je prejavom nesmiernej trpezlivosti týchto ľudí. A spoločnosť by to mala adekvátne oceniť.

Ak to urobí až vtedy, keď zistí, že v školách nemá kto učiť, lebo zo školstva čoskoro odíde silná generácia päťdesiatnikov a starších a absolventov za takú smiešnu mzdu do škôl nedotiahnu ani párom volov, bude neskoro.

5 debata chyba