A čo po Dzurindovi?

Strana Mikuláša Dzurindu má poslednú šancu vymyslieť nejaký spôsob, akým sa vyhnúť tomu, aby sa po 10. marci nestala celkom marginálnou alebo dokonca mimoparlamentnou stranou. Ak ho dnes Ústredná rada SDKÚ nenájde, čaká ju debakel s ďalekosiahlymi následkami pre celú politickú scénu.

17.02.2012 22:00
debata (11)

Pre SDKÚ vždy platilo, že vo voľbách ju podporilo o niekoľko percent viac ľudí, ako to naznačovali preferencie. Pravdou je i to, že februárový prieskum MVK, ktorý jej nameral menej než päť percent, je prvým takým prípadom. Lenže všetko na svete sa raz musí stať po prvý raz: aj to, že strana, ktorá dvanásť rokov výrazne dominovala pravicovej scéne u nás, môže skončiť pred bránami Národnej rady.

Dzurindovci pritom už nemajú na výber medzi horšími a lepšími možnosťami. Lepšie možnosti vyčerpali vtedy, keď katastrofálne nezvládli model: populárna líderka – silný predseda. Vtedy, keď si mysleli, že s nadhľadom „staršieho brata“ zvládnu Richarda Sulíka a keď sa nazdávali, že Igora Matoviča im postačí celkom ignorovať.

Vtedy, keď sa ku škandálu s Gorilou postavili tým najhorším spôsobom. Keď svojich sympatizantov postavili pred voľbu: buď nám veríte, alebo choďte do čerta. Keď sa ich „nové tváre“ blamujú vajataním o boji proti korupcii na pozadí nulovej sebareflexie vedenia strany. A keď sa tvária, že bojujú so Smerom, zatiaľ čo ich stranu masakrujú názorové komandá SaS, Matoviča a Daniela Lipšica.

Gorilu nezmenia, jej vyšetrenie neurýchlia. Čo teraz? Stranícke stoličkotrasenie tri týždne pred voľbami? Voľný pád spolu s neodstrániteľným predsedom? Lucia Žitňanská, ktorú sa teraz snažia „vyťahovať“ tak ako predtým Ivetu Radičovú? Či dokonca rozprávkové volanie: „Ivetka neodchádzaj, Oxford počká“ (poslanec Tomáš Galbavý)?! Vyberte si…

Pri všetkej tej škodoradosti z pádu jednej arogantnej strany, ktorá sa dnes odvšadiaľ ozýva, však neradno zabúdať na to, čo sa tlačí po nej do vzniknutého priestoru.

Šašovia bez programu, ale zato s detektorom lži a silnými rečami. „Liberáli“, ktorí špicľujú krížom-krážom a ešte sa tým aj chvália, opakujúc prastarý nehanebný slogan všetkých Bretschneiderov a eštebákov: „Kto nemá čo skrývať, ten sa predsa nemusí báť odpočúvania!“ Biele koníky, ktoré erdžia, že sú zástupcami deväťdesiatdeväťper­centnej väčšiny z nás. Ľudia, ktorí sťahujú spoločenskú diskusiu do temného suterénu, v ktorom sa majú voliči, degradovaní na konzumentov reklamy, orientovať len prvou signálnou sústavou…

SDKÚ dopláca na to, že sa spreneverila tomu, čo hlásala. A čomu sa vlastne môžu spreneveriť títo? Odpoveď na takéto otázky sa netýka už len Dzurindu, jeho strany a jej voličov. Ba ani len voličov pravice vo všeobecnosti. Týka sa úplne všetkých. Poznanie, že vina za túto mizériu padá predovšetkým na hlavy Dzurindu a SDKÚ, pramálo pomôže.

11 debata chyba