Spálená Hôrka

Mnohým sa tlačili slzy do očí, keď v sobotu začuli správu, že Krásna Hôrka horí. Na Slovensku evidujeme stovku hradov, ale na rozdiel od iných štátov sa len málo zachovalo v pôvodnej nádhere.

13.03.2012 22:00
debata (1)

Ten na kužeľovitom kopci za Rožňavou sa aj preto stal pútnickým cieľom tisícov slovenských i zahraničných turistov.

Keď sa zatúlam na južný Gemer, nikdy Krásnu Hôrku neobídem. A vždy ma poteší, ako tam reštaurátori od poslednej návštevy postúpili v práci. Iba vlani dokončili renováciu horného gotického hradu. Dnes opäť leží v ruinách…

Informácie, že sa 90 percent umeleckých zbierok podarilo vďaka rýchlemu zásahu hasičov zachrániť, mnohých potešili. To nás však nemôže učičíkať, lebo nie v každom zámku a kaštieli sa tak ako na Krásnej Hôrke zhodou okolností nedávno konalo protipožiarne cvičenie.

Raz sú na vine mladiství fajčiari, inokedy kriminálni vypaľovači suchej trávy či zastarané elektrické vedenie, a historická pamiatka vzbĺkne ako fakľa. Čo robíme na ich ochranu, na prevenciu? Nejde predsa o prvý prípad, keď tak ľahkovážne prichádzame o celonárodné dedičstvo. Neraz iba pre dajakého obmedzeného škrečka vo funkcii, ktorý je presvedčený, že starostlivosť o pamätihodnosti sa rovná vyhadzovaniu peňazí. A tie sa potom presunú na iný grant, ktorý má s kultúrou spoločné asi toľko, čo kráľ s králikom. Preč s králikmi v našom myslení.

1 debata chyba