Muž na Mesiaci

Azda nič ľudí nefascinuje viac, ako možnosť „dotknúť sa hviezd“. Neil Armstrong sa už od mala zaujímal o lietanie a bol to práve on, komu sa napokon tento veľký sen splnil. 21. júla 1969 sa ako prvý človek v histórii postavil na Mesiac a urobil ten povestný malý krok, ktorý tak veľa znamenal pre celé ľudstvo. Aj preto dodnes pre mnohých zostáva neprekonateľným hrdinom.

26.08.2012 22:00
debata

Myšlienku, o ktorej snívali mnohé generácie, sa vďaka technickému pokroku podarilo uskutočniť až po druhej svetovej vojne. Paradoxne k tomu nemalou mierou prispeli tí, ktorí predtým pôsobili v službách nacistického režimu.

Aj keď lety do vesmíru boli v čase studenej vojny súčasťou pretekov medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi, dosiaľ sa nikomu tento výkon nepodarilo zopakovať. Pritom od legendárneho letu Apollo 11 už ubehlo viac ako 40 rokov. V tom spočíva jeho jedinečnosť.

Pre vedcov Mesiac nebol tou najväčšou prioritou. Nebyť studenej vojny, možno by sme dodnes iba snívali, tak ako Jules Verne, autor skvelého vedecko-fantastického románu Cesta na Mesiac, ktorý si dodnes získava priazeň mladých čitateľov. Snaha politickej reprezentácie USA získať vo svete politickú prestíž však rozhodla. To je ďalší z paradoxov dejín.

Vesmírna turistika sa vďaka Richardovi Bransonovi a jeho spoločnosti Virgin stane čoskoro realitou. Niektorým šťastlivcom bude možno dopriate cestovať aj na Mesiac. Neilovi Armstrongovi však jeho prvenstvo už nik nezoberie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba