Privilegovaní

Sú vzdelanie a zdravie pre spoločnosť rovnako dôležité ako povedzme spravodlivosť? Ak áno, je zarážajúce, aký nepomer vládne v odmeňovaní zamestnancov platených zo štátnych peňazí (a to aj v rámci jedného rezortu!).

14.11.2012 22:00
debata

V situácii, keď je celá spoločnosť zmietaná krízou, a preto musí nevyhnutne pristúpiť k úsporným opatreniam, niet najmenšieho dôvodu, aby v rámci nej existovala jedna privilegovaná skupina, ktorej sa škrty netýkajú.

Ponechajme bokom nešťastný výrok, že keď sudcov nezaplatí štát, tak ich zaplatí niekto iný a pozrime sa na vec z perspektívy ľudí, ktorí si tieto služby platia z daní a logicky očakávajú, že medzi výškou platu a kvalitou odvedenej práce bude existovať priama úmera.

Keďže takmer tri štvrtiny občanov považuje naše súdy za nedôveryhodné (stačí si len spomenúť na vymožiteľnosť práva a prieťahy v súdnom konaní), tak argument, že sudcovia a prokurátori musia byť dobre zaplatení, aby mohli dobre vykonávať svoje povolanie, kríva takpovediac na obe nohy.

Tu nejde o nejaké pomýlené rovnostárstvo, ale o fakt, že ak niekto s príjmom 3 393 eur nebude mať valorizovaný plat o 6 %, tak to zásadne nepocíti, na rozdiel od profesií, pri ktorých mzdové ohodnotenie nedosahuje ani celoslovenský priemer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba