S rozvahou

Zdá sa, že protestujúcim zamestnancom školstva dochádza dych. Čo iné si ľudia môžu myslieť o najnovšom návrhu časti pedagógov, aby sa na celom Slovensku bojkotovala blížiaca sa polročná klasifikácia?

11.12.2012 22:00
debata (4)

Znamenalo by to, že by si ohodnotenia žiakov za prvý polrok učitelia ponechali vo svojich zápiskoch a výsledné známky by neuverejnili. Preto by neboli klasifikačné porady na jednotlivých školách uznášaniaschopné, a tak by sa nevystavili ani neformálne vysvedčenia.

Tvrdia, že tým nechcú poštvať proti sebe rodičov, nechcú urobiť zo žiakov a študentov rukojemníkov. Ani nechcú poškodiť deviatakov a maturantov, ktorí sa budú čoskoro uchádzať o prijatie na vyššiu školu a polročné známky by mali zahrnúť do prihlášky. Pritom učitelia by práve takýmto nepremysleným krokom docielili všetko to, čo by vraj nechceli.

Nech presadzujú pomocou odborov svoje odôvodnené profesionálne záujmy a sociálne požiadavky. Veď inak by im zrejme od budúceho roka vláda nezvýšila platy ani o päť percent. Ale nech to robia v súlade so zdravým rozumom a zákonom.

Miešať do tohto zápasu deti, hoci aj tie väčšie, čo stoja pred skúškou dospelosti, by bolo rovnako choré, ako keď pred pár týždňami poniektorí vyzývali na ignoráciu budúcich maturít. Iste, podobnými iniciatívami by učitelia vláde a verejnosti dali o sebe dôrazne vedieť. Ale dá sa to pochopiť? Sotva.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba