Ruské trápenie

Moskvu a letisko Šeremetevo spája dvanásťprúdová cesta. Má jeden problém. Na mostoch sa zužuje na tri pruhy v každom smere. A toto leto má ďalší problém - stavbári pre nutné opravy uzavreli jeden z mostov a v každom smere ponechali otvorený len jeden jazdný pruh. Tam, kde sa už za normálneho stavu tvorili zápchy, dnes doprava fakticky stojí a niet divu, že Moskovčania sú nervózni.

11.07.2010 14:46
debata (9)

Podľa rôznych konšpiračných teórií ide o všeličo – od nebotyčnej tuposti úradníkov až po sofistikovaný plán moskovského starostu Jurija Lužkova, ako odstrihnúť mimomoskovské Šeremetevo od príjmov a finančné toky presunúť na letisko Vnukovo, ktoré spadá pod jeho radnicu.

Okrem nadávania na vládu mesta, oblasti i štátu sa objavujú rôzne návrhy na riešenia – napríklad postavenie tankov k mostu a zostreľovanie každého druhého auta – samozrejme, ak armáda medzitým nevykšeftovala naftu a náboje na čiernom trhu.

Svojou troškou prispel i gubernátor Moskovskej oblasti Boris Gromov. „Ja lietam vrtuľníkom,“ povedal na margo upchatých ciest. „Môžete si namiesto auta kúpiť vrtuľník a cesty už nebudete potrebovať,“ vyhlásil.

Rusko má dve trápenia, znie stará ľudová múdrosť. Dorogi i duraki – cesty a hlupákov. Zdá sa, že Rusi vedia, o čom hovoria.

9 debata chyba