Rozkol

Taliani sú v strehu. V krajine, ktorá nie je povestná práve stabilnými vládami, to opäť vrie a kríza je na spadnutie. Premiér Silvio Berlusconi a spoluzakladateľ jeho strany Ľud slobody Gianfranco Fini si po šestnástich rokoch zrazu nevedia prísť na meno.

21.08.2010 13:17
debata

Fini je už unavený zo škandálov, ktoré Berlusconiho obklopujú – či už sú to sexuálne výstrelky, alebo problémy so zákonom. Okrem toho by sám rád postúpil na politickom rebríčku a nehral večne druhé husle.

Sedemdesiattriročný vždy dobre naladený a umelo opálený Berlusconi však „polepšenému“ fašistovi miesto na výslní prepustiť nechce.

K rozkolu došlo i medzi ďalšími dvoma kamarátmi.

Svazijský kráľ nechal z vlády vyhodiť ministra spravodlivosti. Prišlo sa totiž na to, že člen kabinetu a kráľova pravá ruka panovníka nezastupoval len v politických otázkach. Podľa všetkého ho polícia nachytala vo veľmi chúlostivej situácii s jednou z kráľových trinástich manželiek, kým bol kráľ na služobnej ceste. S kráľovnou, ktorá z paláca utekala prezlečená za vojaka, sa údajne stýkal už dlhší čas.

To si Taliani môžu vydýchnuť. Ak by totiž Fini chodil za niektorou z Berlusconiho favoritiek, až potom by spoznal, ako vyzerá vládna kríza.

debata chyba