Riešenie

Európska únia má problém. Do roku 2020 by pätina energie, spotrebovávanej v členských štátoch, mala pochádzať z obnoviteľných zdrojov. Zatiaľ sa zdá, že dvadsaťsedmička to nemá žiadnu šancu stihnúť.

19.09.2010 14:33
debata (3)

Netreba však vešať hlavu.

Aj kvadratúra kruhu vyzerala ako neriešiteľný problém, kým sa jej koncom devätnásteho storočia neujal matematik Edwin Goodwin z americkej Indiany. Problém vyriešil a štát ním bol taký nadšený, že Goodwinove zistenia spísal do návrhu zákona.

Ostatní matematici, vedomí si skutočnej neriešiteľnosti problému, krútili hlavou, kým neprišli na háčik. Návrh zákona totiž stanovil, že pomer obvodu kruhu k jeho priemeru, čiže číslo pí, nie je 3,14… ale presne 3,2. Potom Goodwinovi vychádzal aj jeho dôkaz.

Goodwinovským spôsobom k riešeniu európskeho problému pristúpil český minister životného prostredia Pavel Drobil. Na stretnutí európskych ministrov plánuje navrhnúť, aby za obnoviteľný zdroj odhlasovali aj urán. Do dvadsiatich percent tak budú môcť započítať aj jadrovú energiu a svoj cieľ únia nielenže hravo splní, ale aj prekročí.

Jeden z Murphyho zákonov znie: Na každý problém existuje jednoduché, nesprávne riešenie.

Ale aké elegantné!

3 debata chyba