Pokĺznutie

Freudovské pokĺznutie je prerieknutie, pri ktorom sa na povrch dostáva podvedomie. Zväčša nesústredený človek namiesto toho, čo chce povedať, povie, čo si myslí. A to je nepríjemné, najmä v politike.

03.10.2010 14:32
debata (2)

„Celá vláda sa zjednotila proti premiérovi Gordonovi Brownovi,“ vyhlásil minulý rok podpredseda vlády a neveľký Brownov fanúšik Peter Mandelson v krásnom príklade. Pritom chcel len Brownovi vyjadriť podporu a povedať, že sa vláda zjednotila za šéfom britského kabinetu.

Ani Brown neunikol svojmu podvedomiu a na povrch sa predrali jeho tajné túžby. Z papiera, kde mal napísané „teraz, po záchrane bánk,“ prečítal „teraz, keď sme zachránili svet…“

A ktovie, koho chcel zachrániť niekdajší americký viceprezident Spiro Agnew, pred svojím odstúpením. „Prepáčte, že som klamal. Sľubujem, že už nebudem podvádzať, s výnimkou podobných prípadov,“ ušlo mu.

Najnovším členom klubu je Francúzka Rachida Datiová. „V čase, keď je felácia takmer nulová…,“ pomýlila si europoslankyňa a exministerka spravodlivosti v diskusnej relácii infláciu s orálnym sexom.

Na rozdiel od oboch pánov sa však politička nemusí báť, že by jej prerieknutie ubralo z popularity. Teraz, keď sa Francúzi dozvedeli, čo jej behá po rozume.

2 debata chyba