Mená

V utorok sa Američania vydajú k urnám, aby na ďalšie funkčné obdobie zvolili tisíce politikov, od federálnych senátorov až po mestských šerifov.

31.10.2010 12:09
debata

Mnohí z nich v snahe upútať siahajú k radikálnym krokom. Marylandský politik Miedusiewski napríklad kedysi miernil hendikep svojho zložitého priezviska tým, že si aspoň krstné meno nechal zmeniť na American Joe.

Sú však aj politici, ktorým pozoruhodné meno do vienka nadelili rodičia. Alabamským ministrom financií chce byť Young Boozer. Dokonca sa zdá, že vyhrá, a to i napriek tomu, že v preklade jeho meno znamená Mladý Ochľasta.

Svoju budúcnosť v Kongrese vidí aj Virgínčanka Krystal Ballová, inak Krištáľová Guľa. Veľa vešteckého nadania nepotrebovala, aby si uvedomila, že pod svojím dievčenským menom má viac šancí ako s priezviskom manžela Dariyananiová.

O dôležitosti mena v amerických voľbách sa presvedčila aj aljašská senátorka Lisa Murkowská. Keďže podľahla v primárkach, neocitne sa na volebnom lístku a ako nezávislú ju jej voliči budú musieť vypísať. Vedomá si náročnosti svojho priezviska i gramotnosti voličov vybojovala si, aby boli uznané aj varianty s preklepmi.

Vie, prečo to robí. Jej volebný spot pôvodne nádejných voličov posielal na stránku lisamurkwski.com.

debata chyba