Vtipkár

Prečo ja? čudoval sa pred necelými troma mesiacmi japonský politik Minoru Janagida, keď ho premiér vymenoval za ministra spravodlivosti.

27.11.2010 16:05
debata

Prečo ja? čudoval sa i uplynulý týždeň, keď ho premiér z postu odvolal.

Janagida sa previnil tým, že si zavtipkoval pred svojimi voličmi. Opozičná strana spustila proti ministrovi ostrú kampaň a šéf kabinetu Naoto Kan radšej ministra sám poslal do výslužby, aby predišiel hádkam v parlamente a zdržaniu pri schvaľovaní rozpočtu.

Nátlak verejnosti a opozície po najmenších chybách je v Japonsku veľmi silný. Krajina vychádzajúceho slnka pre to od roku 2006 vystriedala šesť premiérov a desiatky ministrov, pričom jeden z nich v kresle vydržal len osem dní a ďalší sa radšej zabil, keď sa prevalil jeho škandál.

A čím sa previnil Janagida? Pred voličmi opísal svoju prácu. „Byť ministrom spravodlivosti je jednoduché. Stačí, aby som si zapamätal dve vety a ktorúkoľvek môžem použiť v prípade, že na niečo neviem odpovedať. Je to buď ,Nebudem sa vyjadrovať k jednotlivým prípadom’, alebo ,Záležitosťou sa zaoberáme na základe faktov a v súlade so zákonmi’,“ vyhlásil a musel ísť.

Len čo budú Japonci robiť, keď sa takto zbavia všetkých pravdovravných politikov?

debata chyba