Prekvapenie!

Skupina bulharských poslancov dostala pozvánku na luxusný večierok. Každý zo ctených hostí mal v jednom z najprepychovejších hotelov v Sofii okrem drahého šampanského a vyberaných pokrmov dostať i osobný darček - mobilný telefón z limitovanej edície v hodnote približne tritisíc eur.

11.12.2010 19:47
debata (5)

Malo to však háčik – večierok sa konal v rovnakom čase ako dôležité zasadnutie bulharského parlamentu, na ktorom sa rozhodovalo o zmenách, potrebných pre znižovanie rozpočtového deficitu.

Pozvánku dostalo 38 poslancov z 240 a šestnásti sa na večierok naozaj dostavili. Svoju neprítomnosť na kľúčovom hlasovaní ospravedlnili rozličnými dôvodmi.

Druhý háčik bol v tom, že za pozvánkou stáli dve bulharské médiá. Aby to poslancom uľahčili, pozvali ich pod zrejmým a overiteľne falošným menom. Zámerom bolo vyskúšať, koľko zákonodarcov bude pre osobný prospech klamať a blicovať z práce. Cena daru navyše prevyšovala hodnotu, ktorú môžu zákonodarcovia podľa protikorupčných zákonov prijať.

„Nemáte žiadne právo starať sa, kam chodím a čo robím!“ vyhlásil jeden z nachytaných. „Polícia by vás mala preveriť, či vy neporušujete zákon!“ oboril sa na novinárov.

Prekvapenie sa teda napokon nedialo. Poslanci reagovali tak, ako sa čakalo.

5 debata chyba