Divadlo

Najskôr to všetci považovali za vtip. Lenže potom brazílske futbalové mužstvo naozaj nastúpilo na štadióne v Groznom a odohralo zápas proti výberu čečenského prezidenta. Podľa Ramzana Kadyrova je to jasný znak, že Čečensko už nie je tým, čím bývalo.

13.03.2011 16:30
debata

„Čečensko je najbezpečnejšie miesto v Rusku,“ chvastal sa prezident. „Terorizmu tu niet, môžeme definitívne povedať, že sme ho porazili. Čečensku už netreba radiť, samo môže odovzdávať svoje skúsenosti iným,“ povedal Kadyrov, bývalý povstalec, ktorý prešiel na stranu Ruska. Jeho samého obviňujú z toho, že o mnohých zločinoch, únosoch a vraždách dobre vie, keďže ich nariadil či dokonca sám páchal.

A aj na ihrisku sa diali veci. Za Brazíliu nastúpili majstri sveta z roku 1994 Romário, Bebeto, Elber, Cafú či Dunga, no čečenský výber bol viac ako zdatným súperom. Pupkatý prezident síce nedal dve penalty, no napokon predsa len vsietil gól. Brazília napriek svojej úpornej snahe vyhrala 6:4.

Hoci Kadyrovov pobočník žartoval, že ak Čečenci neuspejú, kanárici si to zapamätajú, v bezpečnom Čečensku sa Brazílčania naozaj nemali čoho obávať. Celá štvrť okolo štadióna bola vyprataná a obkľúčená ťažkou vojenskou technikou. Ale to si vďaka Brazílčanom nikto nevšímal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba