Ústava

Boh žehnaj Maďarom, začína sa text novej maďarskej ústavy. A Slováci sú úbohí, keď s tým majú nejaký problém, odkázal na "Hornú zem" podpredseda maďarskej vlády Tibor Navracsics v rozhovore pre české Hospodárske noviny.

25.04.2011 06:00
debata (76)

Veľkonočná maďarská ústava prináša rozsiahle zmeny. Ruší napríklad republiku v názve a z krajiny robí len Maďarsko, odvolávajúc sa na svätoštefanskú korunu. Chce chrániť Maďarov za hranicami, pripravuje pôdu na to, aby títo mohli bez akýchkoľvek prekážok voliť a nariaďuje Budapešti, aby finančne prispievala Slovensku…

No, naozaj. „Zaväzujeme sa, že (…) hodnoty Karpatskej kotliny, vytvorené človekom a dané prírodou, budeme opatrovať a chrániť,“ píše sa v siedmom odseku preambuly, nazvanej Národné vierovyznanie. Slovensko geograficky do Karpatskej kotliny patrí, takže Maďarsko si teraz dalo za úlohu starať sa o naše hrady, zámky či prírodné rezervácie.

Keďže si vláda Viktora Orbána už skôr dala záväzok, že bude na Slovensko posielať po pamiatkach uhorských čias celé školské triedy a aktívne tak pomáhať slovenskému turistickému ruchu, možno to s tou ústavou nakoniec nebude také zlé.

A ak by naozaj aj začali platiť, tak potom môže Boh pokojne žehnať Maďarom.

76 debata chyba