Orbánove opraty

Parlamentné voľby u našich južných susedov sa uskutočnia už 6. apríla. Prvýkrát od zmeny politického systému budú jednokolové a namiesto 389 si Maďari zvolia len 199 poslancov. Nový volebný zákon predpisuje, že volebným dňom musí byť nedeľa.

21.03.2014 22:00
debata

Združenie ľavicových strán sa v atmosfére konfrontačnej kampane stihlo premenovať na Zväz za zmenu vlády. Nádeje, že ľavicovo-liberálny „päťzáprah“ (Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor a Szabó) bude úspešnejšie aktivizovať voličov, sa zatiaľ nenaplnili. Posledným pokusom zväzu naverbovať nových voličov bola ostrá kritika rusko-maďarskej dohody o dostavbe jadrovej elektrárne v Paksi. Obvinenie Viktora Orbána z odovzdania maďarských energetických záujmov do rúk Rusom sa minulo cieľa, pretože odborníci preukázali, že projekt je obojstranne výhodný.

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Mesterházy presviedča občanov o Orbánovom populizme. Nevychádza mu to však ani vo vlastnej strane, lebo 49¤percent voličov MSZP sa vyslovilo za spoluprácu s Putinom. Posledné prieskumy sú pre zväz hrozivé. Na prvých ôsmich miestach obľúbenosti sú dlhodobo mená vládnej strany a až deviata pozícia preňho je mementom. V minulosti nikdy taký zhluk obľúbených politikov vládnucej garnitúry pred voľbami v Maďarsku neexistoval. Zväz sa nádeja na 75-percentnú účasť, ktorá je poslednou šancou prevziať opraty. Nezávislí analytici sú však presvedčení, že na zmenu vlády chýba opozícii prinajmenšom milión voličov.

Orbánova rétorika v kampani je výrazná. Vedenie zväzu je verbálnymi útokmi premiéra zatláčané do defenzívy. Fidesz ťaží aj z uplatňovania zákona o dvojakom občianstve. Víťazoslávne ohlasuje, že vyše 184-tisíc zahraničných Maďarov sa zaregistrovalo na voľby. Nakoľko sa tým zvýši kvórum pre Fidesz, sa však nedá odhadnúť. „Päťzáprah“ zareagoval a vyhlásil, že v prípade jeho víťazstva zákon o dvojakom občianstve určite nezruší. Navyše kortešuje medzi sedmohrad­skými Maďarmi tým, že podporuje ich úsilie o územnú autonómiu.

V kampani Fidesz vytiahol staré hriechy popredných funkcionárov zväzu. Ich problémom je, že proti obvineniam z klamstva, korupcie a defraudácie nemajú protiobranu. Novú generáciu ľavice v Maďarsku zrejme čaká dlhá cesta obnovovania stratenej dôvery.

V tieni volebnej kampane rastie Orbanova popularita a na prekvapenie sa zvyšujú šance ultrapravicového Jobbiku. Politológ Gábor Török nárast voličov pre túto stranu zdôvodňuje krívaním opozície, ako aj agresívnou kampaňou Jobbiku („za všetko zlé môžu Židia a Cigáni“). Na voľbách sa zúčastní 18 politických strán a ukazuje sa, že úspešné môžu byť tri z nich.

Fidesz, Zväz za zmenu vlády a Jobbik. V kritickej situácii sa ocitá súčasná parlamentná strana Politika môže byť iná s preferenciami pod päť percent. Podľa odhadov agentúr Fidesz pritom získa opäť ústavnú väčšinu. Tento fakt zväz nedokáže mentálne stráviť.

Je nespochybniteľné, že Fideszu sa podarilo vybudovať udržateľný politický systém moci a bohatstva. Iróniou je, že spôsob jeho vládnutia kritizujú skôr nezávislé občianske združenia, zväzy umelcov, spisovatelia a publicisti, a nie opozičné strany zastúpené v parlamente, ktoré doplácajú na svoju minulosť.

Túto paradoxnú situáciu vystihla Krisztína Ferencziová. V knihe Pomarančová šupka kladie čitateľom zaujímavú otázku: „Kto by si bol pomyslel, že po prevzatí moci Viktor Orbán vybuduje v novom feudálnom Maďarsku kaštiele pomocou svojich liberálnych učňov? Odkiaľ zobral majetok, ktorý nahromadil pre svoju dynastiu? Je to vari iba futbalová lopta v pomarančovej šupke?“

Ferencziová určite nepredpokladala, že jej kniha sa stane hitom vo volebnej kampani 2014. Stala sa, no opozícii veľmi nepomáha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz