Stop hluku v Lučenci!

V predposledný augustový víkend sa v Európe uskutočnili dve hudobno-spoločenské podujatia. Jedným bol festival Mysteryland v mojom rodnom Holandsku a druhé boli Dni Lučenca v meste a krajine, v ktorej žijem teraz.

27.08.2014 14:37
debata

Pozrime sa na to, ako v holandskom meste Haarlemmermeer zorganizovali festival Mysteryland. Festival sa konal na okraji mesta, trval jeden deň, v sobotu, od 11.00 do 23.00 večer. Vystúpenia boli na viacerých pódiách. Posledné koncerty sa skončili do  23.00. Autobusy vozili návštevníkov späť do mesta, kde väčšina ľudí ešte stihla vlak a odcestovala domov. O jednej v noci bol areál prázdny. Nikto, ani tí, ktorí bývajú pri areáli, sa nesťažovali.

Festival Mysteryland bol naplánovaný takzvaným Zdravým rozumom.

Pozrime sa teraz na to, ako vedenie mesta Lučenec naplánovalo Dni Lučenca: Festival sa konal uprostred mesta, na hlavnom námestí a trval štyri dni: vo štvrtok do polnoci, v piatok a sobotu hluk terorizoval obyvateľov centra do jednej až druhej po polnoci, v nedeľu do pol desiatej.

V piatok a sobotu cez deň sa to ešte dalo vydržať; boli síce nejaké vystúpenia, ale nemôžem povedať, že tie boli hlučné. Vo štvrtok večer, v piatok večer a v sobotu večer sa to výrazne zmenilo. Hluk bol absurdný a trval absurdne dlho. Samozrejme po skončení koncertov ešte dlho bolo počuť ľudí, ktorí išli, alebo skôr sa tackali, domov.

Okolo námestia, kde sa festival konal, sú tri obytné štvrte a nemocnica. Čo, keby mesto Lučenec myslelo napríklad aj na pacientov? To je radosť, ležať chorý v nemocnici a zvonku sa ozýva dunenie aparatúry!

Dni Lučenca boli v znamení SPO, čo je moja ironická skratka pre Slovak Planning & Organisation, teda Slovenské plánovanie & organizovanie. Mesto Lučenec nemá zdravý rozum a vôbec nevie plánovať. Zneužíva svoje kompetencie tým, že kašle na zákony, ktoré hovoria, že od 22. 00 do 06. je nočný pokoj a  nie je dovolené robiť väčší hluk ako 50 decibelov. Demokracia neznamená to, že vedenie mesta a zopár poslancov môže dať nabok zákony, ktoré inokedy aplikuje na nás. Čo keď tie hlavy o rok napadne organizovať prvý dvojdňový non-stop death metal festival v Európe práve na hlavnom námestí?

Jednoduché riešenie

Navrhujem takéto štrukturálne riešenie pre organizovanie festivalu Dni Lučenca: na námestí môže byť vo štvrtok večer hudba do 22.00, keďže piatok je pre každého pracovný deň. V piatok večer a v sobotu večer môže byť tiež hudba do 22.00, ale potom môžu stánky byť ešte otvorené do 24.00.

Zároveň mesto Lučenec môže organizovať špeciálne pre mladších ľudí veľkolepý koncertný festival v sobotu od 11.00 do 23.00 na futbalovom štadióne. Mesto už roky bodro dotuje futbal v Lučenci, tak nech aj my, ktorí nehráme futbal, máme osoh z tohto štadióna. Koncerty sa môžu konať nielen na futbalovom štadióne, ale aj na pódiu v areáli kúpaliska, na zimnom štadióne a naproti tenisovým kurtom na veľkom parkovisku. Môže to byť mimoriadne podujatie. Zároveň sa námestie môže použiť na jemnejšie koncerty, napr. vážnej hudby alebo dychovky (niežeby som osobne preferoval dychovku).

Mestský rozhlas

Ďalším zdrojom hluku je mestský rozhlas. Z nejakého dôvodu mesto Lučenec považuje za potrebné hrať sa na Severnú Kóreu a terorizovať svojich občanov, najmä v lete, s nezmyselnými a hlavne nezrozumiteľnými správami, ktoré nikoho nezaujímajú. Hlásenia sú pritom sprevádzané hlučnou hudbou. Neraz sa mi stalo, že som sedel na káve v reštaurácii na terase a dvadsať minút som sa nevedel rozprávať so svojimi partnermi pre prílišný hluk práve nad našimi hlavami.

Mestský rozhlas už nemá taký existenčný dôvod ako v minulosti. Mesto Lučenec, ako aj každé iné mesto na Slovensku, disponuje webovou stránkou, úradnou tabuľou a mestskými novinami. Ak chce svojim občanom niečo oznámiť, má tak dosť možností. V prípade katastrofy nie mestský rozhlas, ale záchranné zložky na autách s ampliónmi majú informovať občanov o tom, čo majú urobiť a ako sa majú správať.

Budiť občanov o pol šiestej s hlásením cez mestský rozhlas, že pri Lučenci videli medveďa hraničí s idiotstvom: to len veľmi chorý človek mohol vymyslieť. Čo, keď tomu istému idiotovi potom napadne oznámiť o 6.00 rozhlasom, že už sú aj dubáky?

Hluk (z) kostolných zvonov

Potom tu máme ešte externý zdroj hluku. Nielen mesto Lučenec rado terorizuje svojich občanov hlukom, ale aj cirkev sa rada pridá. Najmä rímskokatolícky kostol od rána do večera vyzváňa. Ako neveriaci si neprajem byť celý deň konfrontovaný s náboženskými vyjadreniami. Ja neruším veriacich vyjadreniami svojho životného presvedčenia, tak nech sa láskavo aj cirkvi skrotia a nerušia neveriacich. Nie je dôvod, aby rímskokatolícky kostol päť minút vyzváňal o 6-tej, 12-tej a 18-tej a medzitým ešte pred každou omšou. Pán farár nech nahrá kostolné zvony na CD a distribuuje medzi ovečkami. Keď tým bude chýbať hluk kostolných zvonov, nech si zapnú CD-čko a nech ho počúvajú koľko chcú.

Predstavme si situáciu, v ktorej ja za účelom vyznávania svojho životného presvedčenia humanistu zaparkujem auto pred prokuratúrou alebo mestským úradom a na uvoľnenie svojich humanistických pocitov budem 10 minút v kuse vytrubovať. Stavíme sa, že ma niekto zavrie?

Začať o hodinu neskôr!

Na záver sa chcem pozastaviť ešte nad niečím. Socializmus už našťastie nemáme, hoci nie každý si to stihol za tých 25 rokov všimnúť. To znamená, že život sa zmenil a s tým aj časy nástupu do práce. Celkový začiatok verejných prác by sa mal posunúť zo 6-tej ráno na 7-mu hodinu. To znamená, že sa má začať kosiť alebo zametať nie o šiestej, ale o siedmej. Prečo si mesto Lučenec myslí, že nás má zobúdzať?

Našťastie mesto už nemá peniaze na strojové zametanie a zametacie auto už nebudí svoje spiace obyvateľstvo od skorých ranných 3.30 hod.

Nové pomery majú platiť aj pre súkromné firmy. Bývam vo výškovej budove, ktorú už rok zatepľujú. Väčšinou robotníci začínali o šiestej ráno, ale v lete pravidelne začali už o piatej. Že je v lete teplo? Áno, to mi je známe, ale to ešte nie je dôvod, aby sme sa my, obyvatelia činžiaka, vo všetkom mali prispôsobiť desiatim ľuďom. Takisto mi prekáža, že úradníci majú v lete prispôsobené pracovné časy, lebo im je teplo. A nám nie je? Keď majú upravené pracovné časy, sú takto ešte menej k dispozícii tým, ktorým slúžia: nám občanom.

Mestský úrad a podobné inštitúcie by mali mať otvorené každý deň do 17.00.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #kostol #hlučnosť #mestský rozhlas #verejné práce