ad: Rómovia áno, ale za plotom...

Áno, plne súhlasím. Takáto je moja reakcia na článok Veroniky Šikulovej, ktorý denník Pravda uverejnil 17. 9. 2014. Rómska komunita je „zdobená“ mnohými prívlastkami. Zväčša ide o negatívny pohľad na ich život v spoločnosti. Je to však naozaj tak?

19.09.2014 22:00
debata (16)

Prostredníctvom médií sa dozvedáme, že Rómovia žijú v biednych či katastrofálnych podmienkach. Vhodnejší termín by bol v skromných podmienkach. Áno, skromných. Skromnosť je pre nich ako nedobytná pevnosť, ktorá hravo odoláva útokom všetkých pôžičiek akéhokoľvek typu.

My „bieli“ sme podľahli. Vidina vyššieho štandardu z nás urobila otrokov na dlhé roky. Otrokmi, ktorí sú cez hypotéky a pôžičky prikovaní neviditeľnými reťazami, ktoré sú oveľa pevnejšie ako všetky reťaze dohromady používané v dávnych časoch. Bičom pre nás je vlastný strach zo schopnosti splácania. Nad tým všetkým bdie zákon, ktorého trest je hrôzostrašnejší ako samotná šibenica. Úprimne, koľkí z nás by žili podobným rómskym životom, keby nebolo pôžičiek? Že väčšina? Asi áno. A to za cenu nadčasov, prechodených chorôb, práce popri zamestnaní atď.

„Ale oni kradnú! Pília stromy!“ A bieli nie? Čo je to v porovnaní s megavýrubom stromov veľkých firiem. Argument, „veď oni za to zaplatili“, má rovnako úbohú váhu ako odpustenie hriechov pri spovedi. „A čo sociálne dávky?“ Sú v súlade so zákonom – argument čoraz viac používaný v spoločnosti pre horných desaťtisíc. A čo dávky pre našich výsluhových dôchodcov, tie nikoho netrápia? Sú štedrejšie a prináležia im automaticky. Sú valorizované a nezaobídu sa bez ďalších výhod. Kam sa hrabú lekári, vedci, murári… Ale to už je iná téma.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #rómske osady #životné podmienky