Európske a štátne občianstvo

Narodil som sa v Bratislave v roku 1933 bez štátnej príslušnosti, lebo moja mama, hoci Slovenka narodená na Slovensku, bola v tom čase „cudzinka“. Zapríčinil to stav môjho otca, ktorý bol utečenec zo zahraničia.

26.01.2015 08:00
debata

Podľa vtedy platných zákonov, ak sa občianka ČSR vydala za cudzinca, automaticky stratila občianstvo. Až keď tu otec pobudol desať rokov, udelili mu v roku 1935 štátne občianstvo a spolu s ním aj mame a mne. V súčasnosti mám dvojaké občianstvo: Slovenskej republiky aj Európskej únie.

Štátne občianstvo je vzťah občana a štátu, teda sú tu obapolné práva a povinnosti. Niektoré základné povinnosti občana sa teraz neuplatňujú, napríklad branná povinnosť. No ak by mal človek dve občianstva, kde by narukoval? Ako občan EÚ mám v celej únii rovnaké práva a v prípade života v inej členskej krajine nepotrebujem mať nové občianstvo. Mali by sme prestať s veľkomaďarským blúznením a z neho prameniacim náborom nových maďarských občanov zo Slovenska, Rumunska a iných krajín.

Po rozpade Sovietskeho zväzu zostalo mimo územia Ruskej federácie vyše desať miliónov ľudí ruskej národnosti. Niekde sa ocitli dokonca v kategórii druhotriednych občanov. Ako by tam reagovali, keby sa rozhodol Vladimir Putin podobne ako Viktor Orbán? Ak sa ktosi rozhodne stať občanom iného štátu únie, nech rozumne zdôvodní, načo potrebuje potom zostať ešte aj občanom SR. Lebo iný ako špekulatívny dôvod (napr. vlastniť dva pasy) nemôže mať. Mala by platiť zásada, že občan EÚ môže byť iba občanom jedného štátu únie. V našom meste už vyše dvadsať rokov žije a podniká britský občan, a keďže tu má trvalý pobyt, už druhé volebné obdobie je poslancom v mestskom zastupiteľstve. To, že nemôže voliť či byť volený do NR SR, ho vôbec netrápi.

Z pomýlených názorov o štátnom občianstve vyplýva aj zarážajúco laxný prístup k extrémistom. Výsledkom je zamorenie západných krajín EÚ teroristami. Namiesto odobratia občianstva a vyhostenia ich za hranice sa v únii rozpakujeme, čo s nimi. Je načase začať zodpovedne a racionálne konať pre obranu skutočných záujmov európskych občanov proti novej hrozbe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štátne občianstvo