Stratení ľudia práce

Ľudia staršej generácie si dobre pamätajú na obdobia, keď noviny, rozhlas i televízia pravidelne predstavovali najlepších pracovníkov, ich novátorské postupy sa oceňovali vysokými štátnymi vyznamenaniami.

01.05.2015 12:00
debata

Na Slovensku boli známi sústružníci Slabej zo Strojární Piesok a Hollý z Dubnice nad Váhom, projektant vodovodných batérií Vdoviak z Myjavy, murár Tencera so svojím murárskym rámom, ktorým urýchlili výstavbu nových sídlisk v Bratislave, banícky kolektív Fabiana z Handlovej, taviči ocele z Košíc a Podbrezovej. Na poli cti a slávy sa ocitli šľachtitelia obilia, traktoristi, kombajnisti, chovatelia dobytka.

Štátne orgány takýchto ľudí podporovali a oceňovali. Vídavali sme ich často aj na televíznych obrazovkách. A dnes? Akurát tak „elitu národa“ z relácií typu Smotánka. Excelujú tam dámy a slečny v mnohotisícových módnych oblečeniach, topánkach a kabelkách. Manželky a milenky milionárov na to naozaj majú, a tak sa aj v niektorých časopisoch prezentujú. Na všeobecnú radosť a spokojnosť tisícov slovenských rodín, ktoré i s deťmi žijú zo dňa na deň. A čo už, keď ich vytopí povodeň či dom zničí požiar. Hlavne, že máme nové idoly, ktoré by sme zrejme mali nasledovať aj s našimi platmi a nízkymi penziami…

Kam sa podeli ľudia práce? Práce, o ktorú sa mnohí márne uchádzajú, hoci skončili stredné či vysoké školy. Tí, čo chcú slušne vyžiť a popritom pomôcť aj rodičom, odchádzajú za robotou do zahraničia. Naše prosperujúce strojárske, textilné a chemické fabriky či poľnohospodárske družstvá, ktoré sa neraz dostali procesom privatizácie do rúk nečestných a neschopných podnikateľov, samozrejme, že skrachovali.

V súčasnosti sú na výslní milionári s neraz čudnými spôsobmi podnikania a peniazmi uloženými v daňových rajoch. Vystavujú na všeobecný obdiv svoj spôsob života, dokonca aj kopu detí, ktoré majú s viacerými milenkami. Médiá a časť divákov im to zhltne aj s navijakom. Majú advokátov, ktorí ich chránia pred zákonom a súdmi. Podľa niektorých politikov je to vraj správna cesta k slobode, demokracii a prosperite. Podľa hesla: Rob, čo chceš, a užívaj si, ako vieš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sviatok práce