Nový školský predmet

Ak sa má slovenská spoločnosť v budúcnosti normálne vyvíjať, dnešné deti musia vyrastať v prostredí, ktoré ich pripraví na neodvratné demografické zmeny.

19.08.2015 12:00
debata

Preto musia byť motivované k životu, ktorý bude vyzerať z hľadiska zloženia spoločnosti inak ako v súčasnosti. Žiaci musia byť vychovávaní k zodpovednosti voči svojmu okoliu a k patričnej vážnosti voči starším a zraniteľným. Starší ľudia nemusia nutne ovládať cudzie jazyky a nové technológie, aby si zaslúžili úctu. Študenti musia v dnešnom premenlivom svete získať poznanie hodnoty a rozmanitosti rôznych kultúr, pretože s nimi budú čoraz častejšie v kontakte. Zbytočné, stále živé predsudky voči etnikám žijúcim na Slovensku alebo prichádzajúcim k nám vyžadujú dlhodobú edukáciu, opakovanie princípov zodpovednosti a úcty. Je známe, že naša krajina sa mení kvôli nárastu populácie Rómov, zvyšuje sa priemerný vek obyvateľstva a najnovšie prichádzajú aj výrazné migračné tlaky zo zahraničia.

Slovenská vláda možno robí populárne sociálne gestá voči penzistom a študentom, krátkodobo ponúka lacné vlaky, ale robí veľmi málo dlhodobo udržateľných opatrení vo vzťahu k demografickým zmenám. Zvlášť málo sa robí v oblasti školstva, kde sa tvorí naša budúcnosť a formujú sa schopnosti študentov zodpovedne sa rozhodovať. Pre deti a študentov v školách je najdôležitejšia motivácia akceptovať a pochopiť sociálne zmeny, či už ide o väčší podiel starších ľudí v autobuse, alebo viac ľudí s odlišnou farbou pleti na ulici. Súčasťou vzdelávania v školách musí byť učenie detí k riešeniu problémov, ktoré vyplývajú zo zmien slovenského obyvateľstva. Dôležité je vedenie žiakov k robeniu odôvodnených a korektných rozhodnutí, prípadne kompromisov. Nevyhnutné je venovať pozornosť spôsobu, akým sa vzdelávanie dnešných detí bude vykonávať, pričom jedným z krokov by mohlo byť zavedenie alebo premenovanie jedného školského predmetu na „Zodpovednosť a úcta“. Keď pôjdu žiaci v škole po schodisku a budú sa pýtať jeden druhého, čo máš po matematike a odpoveď bude „Zodpovednosť a úctu“, bude Slovensko na dobrej ceste. Keď príde dieťa zo školy domov a rodič sa bude pýtať, s akou domácou úlohou je potrebné pomôcť a odpoveď bude, že so „Zodpovednosťou a úctou“, všetkým sa nám možno začne o trochu lepšie žiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Dôchodcovia #vzdelávanie #úcta k starším