Zvíťazí zdravý rozum?

Už niekoľko dní sú všetky médiá zaplavené správami, komentármi a analýzami amerických prezidentských volieb. Zvolenie Donalda Trumpa na post prezidenta bude mať vplyv aj našu domácu politiku, ale je isté, že oveľa viac ju ovplyvňujú naše domáce voľby.

21.11.2016 16:00
debata

A práve také by mohli byť aj najbližšie voľby do vyšších územných celkov. Je pochopiteľné, že aj v nich sa prejaví stranícka súťaživosť. Od ostatných župných volieb však máme v jednom kraji vo funkcii župana človeka, ktorý bol po svojom zvolení neprijateľný pre väčšinu parlamentných strán a prekvapením aj pre bežných občanov. Pred nastávajúcimi voľbami sa vynára otázka, či sa bude diať ešte aj druhé kolo prekvapení, alebo sa pokúsia parlamentné strany tento stav zmeniť.

Z dostupných informácii zatiaľ v jednotlivých straníckych táboroch panuje pokoj a zrejme majú ešte aj čas na úvahy o kandidátoch na pozície županov.

Pred niekoľkými dňami sme si mohli prečítať informáciu, že v Banskobystrickom kraji by bol na post župana ochotný kandidovať súčasný riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, ktorý je známy nielen vo svojom regióne, ale aj na celom Slovensku. Pokiaľ by práve takýto občan mal nahradiť terajšieho župana, tak by musel dostať podporu od všetkých demokratických strán, ktoré sa tak vehementne dištancujú od súčasného župného vedenia. Pokiaľ by sa tak nestalo a Mičev by nezískal ich podporu, tak všetci lídri strán by zostali len kvákajúcimi vranami.

Ak aj v súčasnosti prevláda medzi koaličnými stranami pokoj, tak by mali hľadať skutočne zhodu aj v tomto prípade a nesnažiť sa preferovať svojich vlastných kandidátov, ale dohodnúť sa na jednom spoločnom, ktorým by mohol byť napr. Stanislav Mičev. Pokiaľ ide o také závažné rozhodovanie, akým je správny kandidát na funkciu krajského župana, tam by určite nemala zlyhávať pamäť. A v konečnom dôsledku by mal víťaziť zdravý rozum nad politickými rozhodnutiami a ambíciami, ako v každej inej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Stanislav Mičev #Donald Trump #voľby do VÚC