Prečo riskujeme zdravie?

Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie. Tento výrok francúzskeho spisovateľa Francoisa De La Rochefoucaulda, napovedá niečo o dnešnej dobe. Konkrétne čoraz častejšie o tom, že ľudia nemôžu jesť niektoré potraviny.

21.02.2017 16:00
debata

To, že trpia rôznymi potravinovými intoleranciami, znamená, že ich telo ich nevie stráviť. Môže to byť aj dedičné. Otázkou však ostáva práve dedičnosť súčasných chorôb. Naši starí rodičia totiž nemali toľko tráviacich ťažkostí, neznášanlivosť tela na lepok, laktózu či histamín. A čo jedli? Jedli všetko. Neznášanlivosť potravín u ľudí však nevzniká len dedičnosťou. Keďže žijeme v uponáhľanej dobe, za akýsi spúšťač sa považuje aj stres a následne s ním spojený nezdravý životný štýl. Rýchle občerstvenia sú najjednoduchšou možnosťou, ako zahnať hlad.

V minulosti viedla kvalita potravín nad kvantitou. Teraz máme v obchodoch na výber množstvo kadejakých potravín. Aká je však ich kvalita? Dosť diskutabilná. Nuž, nie nadarmo sa hovorí – čas sú peniaze. Je jednoduchšie nadopovať tisíce kureniec antibiotikami a urýchliť ich rast, ako čakať týždne či mesiace, aby sa odchovali prirodzene a boli vhodné na predaj. Teraz však vedie komfort. Ako ľudia modernej doby si chceme vyberať z čo najväčšej ponuky potravín a mať všetko hneď.

Bohužiaľ aj všeobecne známe zdravé potraviny môžu ľudom priniesť väčšiu škodu ako úžitok. Pekným príkladom je čistá voda. Ani tie najmodernejšie technológie nie sú schopné odfiltrovať všetky chemikálie a antibiotiká, ktoré denne užívame vo forme liekov, kozmetiky alebo čistiacich prostriedkov.

Pravdou stále ostáva, že moderné choroby ako obezita, cukrovka a alergie sa vyskytujú u ľudí čoraz častejšie. Každý jedinec však reaguje inak. Ľudia v 50. rokoch poznali najmä choroby ako zápal pľúc, šarlach, záškrt, čierny kašeľ, tuberkulóza či kiahne. V dnešnom svete si tak kvôli pocitu ako sa „mať lepšie“ ľudia sami sebe škodia. Ten, kto patrí k tej čoraz menšej skupine, čo môže zjesť všetko, čo chce a nemusí pritom študovať celý obsah a zloženie výrobku alebo obávať sa alergických reakcií, patrí k tým šťastnejším. Lenže ako dlho?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #kvalita