Najväčší problém

Slovákov dlhodobo najviac trápi nezamestnanosť, a to i napriek tomu, že v poslednej dobe došlo k jej značnému poklesu.

03.04.2017 15:00
debata (2)

Potvrdzuje to aj aktuálny Eurobarometer, v ktorom až 34% obyvateľov Slovenska považuje nezamestnanosť za najväčší problém tejto krajiny. Až na druhom mieste sú obavy z kvality zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia. Migráciu vníma ako problém iba 10% respondentov.

Napriek hospodárskemu rastu si naši politici ani za 27 rokov od nežnej revolúcie nedokázali poradiť s tým, aby na Slovensku bol dostatok pracovných miest. Prečo?

Príčin je viacero, no podľa môjho názoru je to o. i. dôsledok dnešnej „vyspelej“ doby, keď každý mladý túži robiť iba to, čo ho baví a napĺňa, no čo je, žiaľ, v mnohých prípadoch neuskutočniteľné. Zatiaľ čo v minulosti študenti už počas štúdia získavali pracovné návyky na praxi a hneď po škole boli zamestnaní, v súčasnosti len veľmi malé percento z nich vykonáva takú prácu, akú vyštudovalo. Táto disproporcia medzi ponukou na pracovnom trhu a tým, akí absolventi vychádzajú z našich škôl, sa ukazuje najmä teraz, keď vo fabrikách začínajú chýbať kvalifikovaní zamestnanci.

Veľa absolventov stredných alebo i vysokých škôl sa rozhodne odísť do zahraničia za prácou (hoci aj nekvalifikovanou), kde okrem lepších pracovných ponúk získajú i lepšie finančné ohodnotenie spolu s rôznymi benefitmi, vďaka ktorým tam zostanú natrvalo. Práca na Slovensku potom zostáva na starších ľuďoch, ktorí sú však zo strany zamestnávateľov „nechcení“.

A tak sa ocitáme v kruhu – firmy by najradšej prijímali mladších zamestnancov, no tí nie sú ochotní pracovať za minimálnu mzdu, a preto do našej krajiny prúdi množstvo obyvateľov Srbska, Rumunska či Ukrajiny, ktorým sa aj 435 eur mesačne zdá veľkorysá mzda, a preto bez rečí „makajú za pár šupiek“.

Pokiaľ sa štúdium na školách nezosúladí s potrebami praxe a pokiaľ firmy nezačnú dvíhať mzdy, bude i naďalej väčšina mladých odchádzať za lepším životom do zahraničia, kde nebudú musieť iba prežívať, ale si aj život užívať a na Slovensku zostanú iba starší obyvatelia a prisťahovalci.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #nezamestnaní