Verejná či štátna

V spoločnosti opäť rezonuje RTVS. Jún sa blíži a s ním aj voľba nového generálneho riaditeľa.

15.04.2017 12:00
debata (11)

Mimovoľne sa začínajú vytvárať dve skupiny občanov, spokojných a nespokojných s vysielaním tohto média: presne v duchu rozdelenia voličov na opozičných a koaličných.

Keď si odmyslíme politický podtón, vyvstane aktuálna otázka. Spĺňa ako „verejnoprávna“ požiadavky občanov? Koncesionárske poplatky ľudia platia, bez toho, či  pozerajú okruhy televízie, alebo nie, takže právom očakávajú aj naplnenie prívlastku.

Televízia síce verejne šíri signál, ale verejnosti vôbec neslúži. Je pravda aj to, že je právna v zmysle, že každý má na ňu právo, ale právo necháva  v zmysle zákonnosti bokom a uchyľuje sa k bulváru.

Je správne, že súčasná vládna koalícia chce zmeniť charakter tejto verejno-právnej inštitúcie, a to od základu. V hre sú aj veľké finančné prostriedky daňových poplatníkov, ktorí sa skladajú na to, aby predovšetkým šírila objektívne informácie, vzdelanosť a osvetu.

Čo je však ešte dôležitejšie, RTVS by sa mala začať aktívne podieľať aj na budovaní právneho vedomia občanov, ktoré je slabé. Aby sa nedostávali do spleti paragrafov a čísel, z ktorých často vyjdú ako porazení s exekúciami.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #generálny riaditeľ