Pohotovosť

Ako lekárka, ktorá absolvovala množstvo nočných služieb na pohotovosti, som si so záujmom prečítala článok Mariána Repu (Pravda, 28. 4. 2017). Myslím si, že autor by mal byť dostatočne erudovaný a nepodporovať agresívne nálady medzi obyvateľstvom, čo sa v jeho glose, žiaľ, stalo. Treba si uvedomiť, že tak, ako funguje lekárska služba prvej pomoci (LSPP) na Slovensku, neexistuje nikde na svete.

05.05.2017 11:00
debata (1)
  1. Všeobecní lekári, odhliadnuc od Zákonníka práce, sú nútení pracovať 32 hodín nepretržite bez možnosti voľna po službe. A potom majú rozhodovať o ľudskom zdraví… Existuje nejaké rozumné vysvetlenie, prečo by mal ktokoľvek navštevovať LSPP v nočných hodinách?
  2. Na pohotovosť patria len vážnejšie stavy, no na pohotovosť chodia ľudia často s úplnými banalitami. V tomto smere je preto potrebná osveta, aby si vedeli sami znížiť teplotu, užiť liek proti kašľu, bolesti či kŕčom. Zväčša sú to bežné voľnopredajné lieky bez lekárskeho predpisu.

V zahraničí sa takí pacienti k lekárovi nedostanú bežne ani cez deň, nieto v noci. Takýto luxus ide, žiaľ, na úkor nás všetkých. Mimochodom, prečo takmer všetci pracujúci v zahraničí prídu na ošetrenie k nám? Opýtajte sa ich na zdravotníctvo vo vyspelejších krajinách EÚ, aká je tam dostupnosť lekárskej starostlivosti a koľko stojí.

3. V našom okrese je 10 kolegov v dôchodkovom veku a nemajú za seba náhradu. Prečo na Slovensku tak veľa lekárov chyba? Naši mladí kolegovia nastupujú po skončení ťažkého štúdia do nemocníc a strácajú všetky ilúzie.

Mimo Bratislavy pracujú v starých schátraných budovách, kde musia odmietať množstvo aj vážnejších pacientov, lebo ich nie je kde ukladať. Treba byt efektívny, šetriť materiál, lieky i peniaze a zároveň rozhodovať o ľudskom živote…

No a tak sa mladí lekári radšej rozhodnú odísť do Česka, Nemecka či Rakúska. Tam totiž, na rozdiel od nás, pracujú v príjemnom prostredí a menšom strese.

Čo povedať na záver? Realitu nevidím príliš ružovo. Ak to takto pôjde ďalej, tak o pár rokov nebude mať u nás kto liečiť. Preto pre našu ťažkú prácu potrebujeme pokoj a nie štvavú kampaň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárska pohotovosť