Argumenty a ‘argumenty‘

Keď Robert Fico na nitrianskej oslave Sviatku práce ohlásil rozhodnutie vlády upraviť Zákonník práce a zaviesť príplatky pre zamestnancov za prácu v sobotu a v nedeľu, ako aj vyššie príplatky za prácu v noci, zožal búrlivý potlesk.

10.05.2017 14:00
debata

Mladé rodiny určite uvítajú aj zavedenie otcovskej dovolenky po návrate matky s dieťaťom z pôrodnice. Účastníci zhromaždenia prijali za svoje aj premiérove argumenty, že v dobe klesajúcej nezamestnanosti je logické, aby sa tieto priaznivé ukazovatele adekvátne prejavili aj v príjmoch pracujúcich. Jedným z ocenených plánovaných opatrení je aj plošné zvýšenie minimálnej mzdy jednotne pre všetky regióny a pre všetky odvetvia, ako aj zákaz sociálneho dumpingu.

Iné názory prichádzajú od zamestnávateľov. Predstaviteľ zamestnávateľov dokonca podráždene hovorí na adresu premiéra, že sa mu ľahko rozdáva z cudzieho. Ťažko rozumieť „argumentu“, že rast minimálnej mzdy bude mať za následok rozmach tzv. čiernej práce v ekonomicky slabších regiónoch.

Na úradoch práce je evidovaných okolo 170-tisíc ľudí, z ktorých je asi polovica stredoškolákov, ktorí môžu byť hneď umiestnení na trhu práce. Zamestnávatelia však napriek tomu chcú uvoľniť podmienky zamestnávania ľudí z tretích krajín a „argumentujú“ nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Prečo si ich nepripravujú sami?! Ich zámer je jasný. Za nižšie mzdy chcú na základe obchodného vzťahu zamestnať agentúrnych cudzincov, ktorí nemajú takmer žiadnu ochranu pred svojvôľou zamestnávateľov.

Stalo sa už akýmsi pravidlom, že keď vláda ohlási niektoré opatrenia smerujúce k zvyšovaniu príjmov zamestnancov alebo niektoré opatrenia v sociálnej oblasti, zo strany zamestnávateľov sa objavujú pseudoargumenty o tom, aký to bude mať nedobrý dopad na zamestnanosť, ako to poškodí ekonomiku, a podobné nezmyselné strašenia. Ako môžeme pozorovať, zatiaľ sa žiadne katastrofické scenáre nenapĺňajú. A to je dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #sociálne dávky #materská dávka #sociálna politika #Zákonník opráce