V regionálnom školstve nič nové

Blíži sa koniec školského roka a na ministerstve školstva by mali vrcholiť práce na Pedagogicko-organizačných (POP) pokynoch na školský rok 2017/2018.

12.05.2017 12:00
debata

POP je v podstate manuál s ročnou platnosťou, od ktorého sa očakáva, že bude mať zásadný vplyv na dianie v regionálnom školstve. V tomto roku sa od neho očakávalo aj to, že okrem stanovenia termínov upravujúcich organizáciu školského roka bude aj jedným z prvých krokov reformy. Očakávanie bolo márne, tak ako bude márne aj v nasledujúcom školskom roku.

Keďže je takmer isté, že nové POP budú len preštylizovaným tých starých, nezaškodí si ich pripomenúť a pripraviť sa tak na to, že školský rok 2017/2018 sa bude niesť v podobnom duchu ako ten súčasný. Reforma sa bude proklamovať, no žiadne zmysluplné kroky sa uskutočňovať nebudú.

V súčasnosti aktuálne POP obsahujú jednostranový úvod, ktorý by mal byť na ďalších takmer 50 stranách konkretizovaný v jednotlivých pokynoch. Dovoľme si najskôr zopár citátov z úvodu: „Vstupujeme do obdobia veľkých výziev. Regionálne školstvo si vyžaduje zásadné zmeny… Nové vedenie ministerstva si je vedomé potreby uskutočnenia dôležitých systémových zmien…“

Dokument obsahujúci silné slová vo svojom úvode by mal svojím ďalším obsahom aspoň naznačovať, že sú myslené vážne. Znamená to, že školy by sa mali dozvedieť, čo sa vlastne chystá a mali by tak dostať šancu pripraviť sa na také zásadné zmeny, akými sa minister „vyhráža“. V celom dokumente však nie je ani náznak toho, že by ministerstvo tušilo, čo zo spomenutého bombastického prológu pre obsah POP vyplýva.

Namiesto toho sa dokument hemží frázami, banalitami, ba až bohapustým táraním: „Pri realizácii preventívnych aktivít a programov sa odporúča venovať zvýšenú pozornosť ich efektivite.“ Kam sa zodpovední dostali po roku, odkedy uzreli svetlo sveta tieto nezmysly?

Vedú nekonečnú diskusiu o nepodstatných detailoch a vytrvalo ignorujú fakt, že regionálne školstvo potrebuje v prvom rade všeobecný audit možností, perspektív a kvality jednotlivých škôl a naň nadväzujúcu nekompromisnú revíziu školskej siete. Toto však v nových POP nenájdete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo