Menej je viac

Ako to myslia tí, čo vravia, že Európa bude buď kresťanská, alebo nebude vôbec?

17.05.2017 17:00
debata (1)

Pritom dogmatickosť nejedného kresťanského kazateľa či spisovateľa hraničí s fundamentalizmom a je vyslovene totalitárna, čo nevdojak pripomína smutný koniec našej komunistickej minulosti. Pristavme sa pri jednom aspekte kresťanskosti, nášho rozmnožovania, resp. oficiálnej cirkevnej sexuálnej morálky: všetky metódy účinnej antikoncepcie sa zakazujú, povoľuje sa len jedna, a tá je neúčinná. Vďaka nezlomnému rodeniu detí pribudlo tento rok k dnešnému dňu na našej planéte viac ako 30 miliónov ľudí, čo môže byť doterajší rekord. Toto obrovské číslo len málo ovplyvnila asi 10-ročná demografická stagnácia či mierne kolísanie počtu obyvateľov niektorých európskych štátov vrátane Slovenska, čo najmä kresťanskí moralisti vyhlasujú za vymieranie európskych národov.

Dovoľte mi vysloviť diametrálne odlišný názor. Je nevyhnutné znížiť počet obyvateľov našej planéty z neúnosných 7,5 miliardy na 1 – 2 miliardy a krátkodobo robiť všetko pre to, aby sa aj u nás rodilo čo najmenej, najmä nechcených detí. Nahlas sa o tom nehovorí nikde na svete, ale pod pokrievkou to vrie. Keby nás bolo menej, ľahšie by sa riešili všetky veľké aj malé súčasné problémy ľudstva – energie, suroviny, potraviny, odpady atď. Verím, že to skoro príde na program dňa, tak ako klimatické zmeny.

Nepochybujem, že dômyselné ľudstvo v súvislosti s nárastom počtu obyvateľov planéty na 10 miliárd okolo roku 2060 zvládne potravinový problém, bude to však pretrhnutie cieľovej pásky pri behu na 100 metrov – ľudstvo vyhrá, ale vysilené sa zrúti a vypadne zo súťaže.

Biskupi, generáli a továrnici musia z princípu tvrdiť, že čím viac veriacich, vojakov a konzumentov, tým lepšie. Lenže naša planéta nemá neobmedzené zdroje, a preto by sa heslom dneška malo stať výzva: menej je viac.

Je veľmi nepravdepodobné, že pri takom obrovskom počte ľudí a všeobecnom trende k automatizácii, robotizácii a umelej inteligencii by nemal kto pracovať na poliach či v továrňach Problematické to bude skôr v domovoch dôchodcov, ktoré zaplnia nevládni starci…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťanstvo #Európa