Brzda a plyn

Dá sa povedať, že naša spoločnosť funguje na princípe brzda a plyn.

10.08.2017 15:00
debata

Stačí, aby koalícia prišla s nejakým návrhom, a už sa na ňu vyrojí celá opozícia so svojimi alternatívami, ktoré nemajú ani hlavu, ani pätu. Proces bol zabrzdený. Ten istý scenár nastal aj vtedy, keď sa zákon predral cez parlament a bol na najlepšej ceste k občanom. Tu však zatiahol brzdu najvyšší ústavný činiteľ, čo častokrát malo za následok, že ani zaradenie rýchlosti a pridávanie plynu nepomohlo pohnúť sa z miesta.

Politické subjekty si na tento princíp fungovania štátu zvykli. Keďže výnimky potvrdzujú pravidlo, aj tu platí, že občas sa stane, že sama vládna koalícia zatiahne za brzdu. Dôvodov je viac, ale najčastejší je ten, že rozpory medzi koaličnými partnermi sú príliš veľké. Ale najhoršie je, keď koaličný partner SNS, zatiahne za brzdu vtedy, keď si nedokáže pozametať pred vlastným prahom a ukázať občanom odvahu, že vie chytiť do rúk metlu, nebojí sa urobiť poriadok a ukázať nielen koaličným partnerom, ale aj celej verejnosti, že sa zbavil všetkého, čo pred jeho prah nepatrí. Namiesto toho sa predseda Danko rozhodol zametať všade inde. Smutné je, že na verejnosti sa líder SNS prezentuje postojom, že všetko sa najprv musí prerokovať spoločne na koaličnej rade, za zatvorenými dverami, a potom prísť pred verejnosť, ale sám urobí pravý opak, a nie po prvýkrát.

Takže súčasné násilné a zámerné zatiahnutie brzdy v čase, keď sa ekonomike darí a hospodárstvo rastie, znamená, že jeho úmysly majú úplne iný cieľ, ako navonok prezentuje.

Nik zrejme nechce ísť v predpovediach a zámeroch SNS ďalej a fabulovať, či rozhodnutie lídra SNS nemá aj iné pozadie, ktoré momentálne nepoznáme (a iba tušíme). Môžeme však konštatovať, že brzda je zatiahnutá. Kedy sa kolos dá opäť do pohybu, a či sa vôbec dá, je predčasné hovoriť. Jedno však môžeme povedať, že tak ako prudké zabrzdenie v motorovom vozidle môže spôsobiť pasažierom problémy, tak aj toto prudké zabrzdenie zo strany lídra SNS, môže narobiť problémy, nielen koaličným partnerom, ale predovšetkým občanom našej krajiny, ktorí budú musieť niesť všetky dôsledky, a to bez ohľadu na to, akú budú mať podobu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #koalícia #Andrej Danko