Liberálny kapitalizmus

Dlho som čakal a hľadel, ako sa bude nazývať dnešný ekonomický systém, pretože i ten od polovice deväťnásteho storočia sa vyvíjal permanentne do dnešnej podoby. Aj preto sa o ňom dozvedáme tak málo a aj preto orgány justície sú fakticky držané ďaleko od svojich deklarovaných povinností a úloh.

25.08.2017 16:00
debata

Všetko, čo by malo a mohlo verejnosť zaujímať, všetko čo formu názor spoločnosti je prekryté ochranou osobných údajov a z nich plynúcich možností páchať trestné činy a rôznym spôsobom porušovať zákon. O tom svedčí to, že delikventi sú vždy pred zákonodarcami o krok vpredu a najmä nasvedčujúci počet dodatkov a zmien v trestných zákonoch, ktoré ich spravili neprehľadnými pre bežného človeka.

Sloboda je napríklad aj to, že verejnosť sa nemá dozvedieť, v ktorých reštauráciách alebo hoteloch boli použité kontaminované vajcia, aby neboli dotknuté záujmy ich majiteľov a ktorí iste z cenových ponúk za tovar vyberali tie najvýhodnejšie, aby ich zisk bol primeraný tomu, čo do výroby vložili.

Podobne, len vďaka pozornej usilovnosti zvedavých novinárov sa zjavil neoficiálny zoznam uchádzačov o európske fondy na podporu rozvoja projektov vedy a výskumu, ktoré definitívne odstavili ministra školstva, vedy, výskumu a športu. Ale ani majiteľ ruksaku s cca 300-tisíc eurami, ktorý sa náhodou našiel na čerpacej stanici, nemusí mať strach, že o ne príde. Veď deklaroval, že patrili jeho nebohej matke a kto dokáže, že tomu tak nebolo, ak to bola osôbka šetrná, žijúca v minulých rokoch neslobody.

Preto súčasný názov liberálny kapitalizmus je priliehavý, ako slobodný spôsob nekalého obohacovania chránený zákonmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kapitalizmus #ekonomický systém