Je to dané vyhláškou

Pravidelne z úst hovorcov jednotlivých ministerstiev počúvame, keď čosi nie je vyhovujúce pre obyvateľov, ale v plnom rozsahu vyhovuje štátu, frázu: „Je to dané zákonom!“

09.10.2017 14:00
debata

Takýmto prípadom je aj kauza odmeny pre advokáta Radomíra Bžána. Medzinárodná arbitráž vo Viedni rozhodla v prospech Slovenska, ktoré nemusí Slovenským elektrárňam zaplatiť okolo 700 miliónov eur ako odškodné za vypovedanie zmluvy. Za vyhraný spor podľa platnej vyhlášky z roku 2004 patrí advokátovi odmena vo výške 10 percent zo sumy požadovanej talianskou spoločnosťou Ennel.

Pravdepodobne by bolo všetko v poriadku, keby spor prehrala Slovenská republika a musela by zaplatiť Ennelu vysokú pokutu. Advokát by bol vystavený verejnému posmechu, Roberta Fica by slovne ukameňovali a opozícia by spievala ódy na oslavu svojich predpovedí.

Riadnu súťaž na verejné obstaranie a poskytovanie právnych služieb vyhlásili v polovici roka 2014. Následne zmluvu s jej víťazom podpísali v zmysle spomínanej vyhlášky vo februári 2015. Odvtedy až donedávna bolo všetko v pokoji. Až po vyhlásení rozhodnutia arbitrážneho súdu víťazného pre Slovensko si opozícia a viacerí koaličníci vrátane ministerky Lucie Žitňanskej zrazu uvedomili, akú sumu vysúdil doktor Bžán pre Slovensko aj pre seba.

Vyhlášku o odmeňovaní advokátov podpísal pred dvanástimi rokmi vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Na jej vypracovávaní sa podieľala aj vtedajšia štátna tajomnícka Žitňanská, ktorá po Lipšicovej demisii zaujala ministerskú stoličku. Oni by sa mali zodpovedať verejnosti za to, ako sa pripravovala teraz náhle kritizovaná (oprávnene) vyhláška. Za chyby pri jej tvorbe by teda nemal platiť Bžán, ale ti, čo ju vypracovali a svojím podpisom uviedli do života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kauza Gabčíkovo #Radomír Bžán