Opäť pridrahé voľby

S blížiacimi sa regionálnymi voľbami máme zase plné schránky portrétov pánov a dám, ktorí nám sľubujú zmenu našich životov k lepšiemu. Samozrejme, len ak im odovzdáme svoj hlas. Pri každých voľbách je pravidlom, že kandidáti na lukratívne miesta v krajských samosprávach míňajú desaťtisíce eur na bilbordy, propagačné materiály, predvolebné mítingy z vlastných zdrojov aj od politických strán.

11.10.2017 17:00
debata

Ich účinnosť v prípadoch neúspešných kandidátov je nulová, peniaze boli vyhodené do vzduchu. Pritom sú nemalé aj priame výdavky štátu.

Už roky sa na každé voľby samostatne dodávajú jednorazové kartónové schránky s predtlačou názvu volieb, čo predstavuje tony papiera a náklady na ich výrobu a rozvoz. Pritom v zahraničí rovnako dobre slúžia urny zhotovené z trvalých materiálov, napríklad z plexiskla s počítačom s viacnásobným využitím. Ministerstvo vnútra SR by nemalo mať problém ústredne nakúpiť takéto urny pre mestá a obce s výraznou zľavou od výrobcu.

Obálky s volebnými lístkami by mohli mať menší formát alebo ich celkom zrušiť pri ich zabezpečení proti volebným podvodom. Podstatne by sa zrýchlilo sčítavanie hlasov. Odmeny členom volebných komisií za politické strany by mali uhradiť delegujúce organizácie. Potom by sa nestalo, že v malých obciach môže byť viac členov komisie, ako je počet došlých voličov. Aj policajti môžu obmedziť opakované jazdy do obcí niekoľkokrát počas volebného dňa, keď nie je najmenšia príčina ich prítomnosti. Veď každý starosta má prehľad o konkrétnej situácii a nie je problém v prípade nevyhnutnosti privolať hliadku.

Prestaňme sa tváriť, že všetko musí byť tak ako doteraz. Nemusí, pretože hospodárne používať financie máme nielen v domácnostiach, ale aj tie naše spoločné v štáte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plytvanie #voľby do VÚC 2017 #hospodárnosť