Voda a víno v zdravotníctve

Zdravotníctvo zostáva rezortom, kde je súčasná vláda najmenej úspešná. Ešte za čias pravicového ministra Rudolfa Zajaca sa naštartoval proces transformácie, ktorý zatlačil do úzadia sociálny charakter zdravotníctva na úkor ekonomických záujmov súkromných firiem. Možno sme sa naivne domnievali, že vlády pod vedením Smeru zachovajú nad ním kontrolu štátu a naštartujú rast kvality poskytovaných služieb pacientom. Opak sa stáva pravdou.

06.12.2017 16:00
debata

V lekárnictve sa posilnil monopol finančnej skupiny Penta, ktorá získala i viacero regionálnych nemocníc a polikliník. No a vieme, v akom stave sa nachádza Všeobecná zdravotná poisťovňa, čo vyháňa jej poistencov do inej, súkromnej poisťovne. V zlej situácii sa ocitla zdravotná starostlivosť v štátnych zariadeniach, najmä pokiaľ ide o kvalitu technického a materiálneho vybavenia. To všetko iste nezodpovedá predstavám premiéra Roberta Fica unifikovať zdravotné poistenie a mať len jedinú vo vlastníctve štátu.

Konflikt záujmov nastupuje, ak vlastník súkromnej poisťovne vlastní aj veľkú sieť lekární a zdravotníckych zariadení. Protimonopolnému úradu to však zrejme neprekáža. Takto sa môže vymykať kontrole tok peňazí v zdravotnom poistení, najmä ak kontrola ťahá odborne za kratší koniec. Negatívny príklad sa ponúka i v dlhodobo odkladanej výstavbe štátnej fakultnej nemocnice v Bratislave. Zdá sa, že Penta vládu predbehne a vybuduje tu svoju veľkokapacitnú nemocnicu skôr ako štát. Nejde o náhodou niečí zámer?

Nie som proti súkromnému vlastníctvu v rezorte zdravotníctva, ale som proti pokrytectvu, keď sa voda káže a víno pije. Finančná skupina totiž robí len to, čo jej dovolí vláda. Vývoj smeruje k smutnému koncu. Už dnes máme mnoho bezzubých pacientov, lebo stomatológia je najmä pre dôchodcov pridrahá. Tento vývoj sa môže rozšíriť aj do všeobecnej zdravotnej starostlivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #Smer #Rudolf Zajac