Nehorázne prirovnanie

Pápež František pred desiatkami tisíc veriacich na Námestí sv. Petra vo Vatikáne odsúdil umelé prerušenie tehotenstva ako ťažký zločin, prirovnajúc ho k nájomnej vražde. To je nehoráznosť!

24.10.2018 11:00
debata

Vo vyspelých štátoch dnes interrupcie vykonáva vyškolený lekársky personál na základe odborných a zákonných predpisov, takže o trestnej činnosti nemôže byť ani reči. Tí, ktorých sa pápežove slová osobne týkajú, sú nadmieru pohoršení a začínajú organizovať verejné protesty.

Na internete už koluje petícia, ktorú spísala profesorka Barbara Johnová, predsedníčka berlínskeho Diecézneho združenia katolíckeho nemeckého zväzu žien: „Potrat nie je zločin! Ženy, ktoré premýšľajú o potratoch, nie sú zločincami, ale trúchliacimi obeťami. Ocitli sa v bezvýchodiskovej situácii a potrebujú pomoc. Môže to byť aj potrat. Je to smutné, no nie zavrhnutiahodné.“

Viacerí kritici naznačili, že František by sa mal za tento svoj výrok ospravedlniť aspoň ženám, ktoré už podstúpili umelé prerušenie tehotenstva, ako aj lekárom a sestričkám, ktorí interrupcie vykonávajú. Nešťastnice v čakárňach gynekológov majú dostatočnú traumu z toho že podstupujú takýto zákrok, netreba ich ešte viniť zo spáchanie zločinu. Lebo čo má s potratom spoločné nájomná vražda, pri ktorej si chladnokrvný vrah navonok zachová čisté ruky? Absolútne NIČ!

To, že pápež prirovnal dnešné zákonné predpisy na ochranu fyzického a psychického zdravia žien, ktoré za určitých okolností povoľujú prerušenie tehotenstva, s nacistickými rasovými zákonmi a dianím v koncentračných táboroch, osobitne bolí ľavicovo orientovaných katolíkov.

Toto šokujúce, právne neudržateľné a dušpastiersky pochybné porovnanie je však pre súčasného pápeža typické. Aj keď sa považuje za liberálnejšieho ako jeho predchodcovia, za jeho pontifikátu zostáva učenie cirkvi o plánovanom rodičovstve a pohlavnom živote nezmenené. Pri téme rodičovstva František nie je liberálny. Ostatne, aj vzhľadom na zvyšujúce sa preľudnenie planéty nie je brojenie proti interrupciám aktuálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #interrupcie #nájomná vražda