Trh vždy všetko nevyrieši

Vlani v letnom období som pracoval v prašnom prostredí, a tak som si zakúpil v lekárni niekoľko tvárových rúšok v cene 0,40 eura za kus.

19.04.2020 21:00
debata (2)

Teraz, keď si ich už konečne zasa môžeme kúpiť, no najviac jednorazovo, ako ochranu pred koronavírusom, som zaplatil za jeden kus 1,50 eura. Ide presne o ten istý typ rúška ako pred necelým rokom. Len tak odhadom som si spočítal, čo to znamená na tvorbe zisku pre predajcu za celú republiku.

Veľmi by ma zaujímalo aj také cenové porovnanie nákladov na vykonanie testu, rozboru krvi na prítomnosť vírusu v súkromných laboratóriách a v laboratóriách so štátnou pôsobnosťou. Rád by som si urobil ako občan obraz o tom, aká úroveň milosrdenstva existuje v týchto pre nás všetkých všeobecne ťažkých časoch vo firmách, ktoré zabezpečujú potreby nášho zdravotníctva na zmluvnej báze.

Ak by náhodou výkon testovania v súkromných laboratóriách bol nákladnejší, nemali by sme sa báť posilniť tieto kapacity v rámci štátnych laboratórií. Veď tam kedysi tieto činnosti boli začlenené a fungovalo to. Nie vždy platí, že trh všetko vyrieši. Nebolo by od veci, keby sa Ústredný krízový štáb nezabudol pozrieť aj na takéto skutočnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Ruska #koronavírus #Ústredný krízový štáb #súkromné laboratóriá