Odpúšťať je ľudské

Vo februári mala naša eseročka dostať prvú pomoc na podporu udržania pracovného miesta. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak povedal, že odpúšťať je ľudské, v čase pandémie nevyhnutné. Minister deklaroval, že hľadajú a nachádzajú nové a adresné formy pomoci tým, ktorí ju v čase pandémie potrebujú.

03.03.2021 17:30
debata

Vláda tiež schválila odpustenie rôznych daňových sankcií tým daňovým subjektom, ktoré si v konečnom dôsledku splnia svoje povinnosti. V tomto prípade ide o 33 miliónov eur, ktorými štát pomôže ľuďom i firmám. To je dobré. Minister Krajniak ešte zdôraznil, že vláda bude nekompromisná voči podvodníkom, vľúdna k poctivým.

Aká je realita? Moja skúsenosť je taká, že je koniec februára a pomoc od ministra Krajniaka sme doteraz nedostali. Dôvod? Dlhoval som na odvodoch do VšZP za zamestnanca. Nevedel som o tom. Bol som presvedčený, že všetko je riadne uhradené. Vo VšZP som sa dozvedel, že dlhujem 48 centov! Z tohto dôvodu bude pomoc za február zamietnutá. Ešte v ten deň som dlh uhradil, ale smola, na pomoc od ministra Krajniaka tento mesiac nemáme nárok. Bol to pre mňa taký veľký šok, že som nevedel, čo na to povedať.

Pán minister, toto je tá Vaša pomoc v realite bežného malého podnikateľa, ktorý počítal s Vašou pomocou a tešil sa, že bude na odvody za zamestnanca alebo na jeho výplatu? Páni ministri Heger a Krajniak, Vaša pomoc, ktorou sa chválite, je čistá katastrofa! Nič neodpustíte! Ani dane, ani odvody. Maximálne umožníte odklad. To nie je pomoc! To je katastrofa a kryštalická byrokracia…

Jediní, ktorí nám pomohli, boli niektorí kamaráti, a hlavne naši zákazníci, ktorým patrí vďaka. Nie Vy!

Vo VšZP som apeloval na zodpovedné osoby, aby v takýchto situáciách skúsili ľudský prístup. Či nie je možné osloviť priamo žiadateľa a upozorniť ho, že má takýto banálny problém. Veď treba len chcieť. Či je proste ľahšie povedať, nedá sa, zamietame. To nie je ľudský prístup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Milan Krajniak #Eduard Heger #pomoc podnikateľom