Lesk a bieda ľudských práv

"Vy si myslíte, že Slovensko, ktoré má päť a pol milióna obyvateľov, ktoré si nevie vyriešiť rómsku problematiku, krajina, v ktorej sa často porušujú ľudské práva, má právo moralizovať a poučovať niekoho iného?" Takýmto úprimným vyznaním odpovedal premiér Robert Fico 29. apríla 2012 vo Varšave na otázku novinára, či na stretnutí s čínskou delegáciou riešili aj agendu ľudských práv.

01.10.2013 16:00
debata

Nuž áno, (aj) Slovensko je krajina, v ktorej sa porušujú ľudské práva. Ohrozuje sa sloboda slova viacerými predstaviteľmi mocenských orgánov vyfabrikovanými procesmi na ochranu osobnosti, dochádza k neľudskému zaobchádzaniu s deťmi v niektorých ústavoch, štát stále nedokáže účinne predchádzať domácemu násiliu, porušujú sa práva pacientov v niektorých zdravotníckych zariadeniach, ignoruje sa právo občanov na spravodlivý proces bez zbytočných prieťahov, obmedzuje sa sloboda podnikania všadeprítomným klientelizmom a korupciou.

Sýty hladnému neverí

Stále sú diskriminované mnohé skupiny obyvateľov, ktoré vzhľadom na svoju početnosť alebo nedostatočný mocenský potenciál jednoducho z vlastných síl nedokážu presadiť svoje legitímne práva, záujmy a potreby. Stále nie sú skutočne rovné osoby so zdravotným postihnutím, osoby patriace k národnostným menšinám a etnickým skupinám, ženy, a osoby patriace k LGBTI komunite. Lenže tí druhí, čo sú vo väčšine, nemajú dostatok empatie: sýty hladnému skrátka neverí.

Máme slušný katalóg základných práv a slobôd zakotvený v ústave, máme veľa pekných zákonov a právnych predpisov, napríklad antidiskriminačný zákon, ale ich aplikácia v praxi často pokrivkáva. Keď sa na tieto zákony odvolávate pred úradmi a rôznymi inštitúciami, ktoré by mali slúžiť vášmu blahu, tak ste pomaly na smiech. Tieto úrady a inštitúcie totiž nefungujú dobre a efektívne.

Neviem, či toto mal pán premiér na mysli pri svojom úprimnom výleve, ale ak áno, tak už mohol za rok a pol aspoň začať robiť nápravu. On však zrušil post podpredsedu vlády pre ľudské práva a najnovšie jeho minister obvinil verejnú ochrankyňu práv, ktorá si zodpovedne plnila svoje úlohy v súlade s ústavou a zákonom, z „politikárčenia“.

Najmä demokraticky

Úlohu prijať dlhodobú stratégiu ochrany a podpory ľudských práv síce súčasná vláda prebrala od minulej garnitúry, ale výsledkom dvojročného procesu je iba to, že sa začína opäť odznova.

Agendy ľudských práv sa teda chopili iní, ktorí chcú vytĺcť kapitál z boja proti LGBTI komunite a z boja za úplný zákaz interrupcií.

Samozrejme aj téma, „kedy sa začína život v maternici ženy“, je legitímna, len mi veľmi prekáža, že si k nej osobujú vyjadrovať sa s nespochybniteľnou autoritou najmä muži. Takisto mi prekáža, že heterosexuáli vedia najlepšie, čo je dobré pre LGBTI, etnickí Slováci majú najlepší recept na to, ako by mali žiť národnostné menšiny, a zdraví sú slepí k slepým. A to všetko demokraticky, väčšinovo, najlepšie hlasovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osa #ľudské práva #názory #petocz