Rešpekt k sviatkom

Preferenciou katolíckych sviatkov najvyšší ústavní činitelia popierajú nábožensky neutrálne, sekulárne základy nášho štátu.

01.10.2013 17:00
debata

Cirkev si môže pripomínať sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ale štát by si mal v tento deň pripomínať skôr Medzinárodný deň demokracie, k čomu nás vyzvala OSN. Preto by som 15. septembra radšej ako na omši v Šaštíne videl slovenského premiéra, ktorý navrhuje opatrenia na minimalizáciu vplyvu finančných skupín na chod štátu, rieši demokratizáciu volebných pravidiel a prijíma mechanizmy na zvýšenie participácie občanov vo verejnom živote.

Radšej ako na fotografiách s biskupmi by som videl našich politikov a političky, ako sa rozprávajú s mladými ľuďmi o ich budúcnosti. Vatikánska zmluva nás nezaväzuje ctiť si tento deň ako štátny sviatok, ale ho rešpektovať ako deň pracovného pokoja. Návrat k ústavou zaručeným sekulárnym princípom sa dá zrealizovať vyhlásením 15. septembra za štátny sviatok Medzinárodného dňa demokracie, za ktorý ho v roku 2007 určila OSN. Veriacim by to nijako neuškodilo, lebo by mali svoj deň pracovného voľna a štát by oficiálne oslavoval sekulárny sviatok demokracie. Dokážeme byť natoľko vyspelí, aby sme si ctili ústavu a zároveň rešpektovali náboženské tradície?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osa #názory #chmelár #sviatky