Nerovný boj o Arktídu

Osemnásteho septembra sa aktivisti a aktivistky Greenpeace pokúsili vyliezť na ropnú plošinu v Pečorskom mori, aby upozornili na riziká ťažby v Arktíde.

31.10.2013 11:00
debata

Mala to byť jedna z mnohýchprotes­tných aktivít, ktorou sa táto medzinárodná organizácia už viac ako rok usiluje zastaviť plány ropných firiem zarobiť na roztápajúcej sa Arktíde. Protest sa skončil zadržaním dvoch aktivistov a následne celej lode Arctic Sunrise aj s posádkou. Tá nepozostávala iba z aktivistov a technickej obsluhy lode, ale aj z nezávislého fotografa a kameramana, ktorých si Greenpeace len najala na dokumentáciu.

Porušenie práva

Ozbrojená ruská pobrežná stráž obsadila loď a zadržala celú posádku v medzinárodných vodách. V tých môžu ozbrojené zložky vstúpiť na loď plaviacu sa pod vlajkou iného štátu bez povolenia iba v prípadoch nelegálneho rybolovu, znečisťovania morí či pirátstva.

Niekoľko expertov na medzinárodné právo sa nezávisle od seba vyjadrilo, že išlo jednoznačne o porušenie práva ruskými zložkami. Nehovoriac o tom, že celú posádku päť dní zadržiavali na lodi bez akéhokoľvek obvinenia a možnosti kontaktu s vonkajším svetom.

Po príchode do Murmanska padli obvinenia z pirátstva. Táto nezmyselnosť zdvihla ďalšiu vlnu vyjadrení medzinárodných expertov.

Nedotknuteľný Shell?

Nie je to prvý raz, čo sa snažia ropné giganty zastaviť protesty proti ich plánom ničiť životné prostredie. Prvá spoločnosť, ktorá sa vydala do Arktídy s cieľom ťažiť ropu, bol Shell. V USA si dokázal zabezpečiť predbežné súdne opatrenie, že Greenpeace nesmie proti nemu robiť žiadne protestné akcie! Právnici Shellu sa nás usilovali presvedčiť, že toto opatrenie platí pre všetky kancelárie Greenpeace.

Keďže sa im to nepodarilo, Shell žiadal o niečo podobné aj na holandskom súde: pre Greenpeace International aj pre samotnú holandskú kanceláriu. Podľa sudcu však „firma, akou je Shell, ktorá koná alebo plánuje konať kontroverzným spôsobom v spoločnosti a proti ktorej konaniu sa veľa ľudí ohradí, môže a mala by očakávať, že budú prebiehať aktivity s cieľom zmeniť jej plány.“

Rusko je čosi iné

Asi aj preto sa Shell po dvoch neúspešných rokoch a pribúdajúcich ťažkostiach v aljašskej časti Arktídy rozhodol spojiť svoje sily s Gazpromom. Štátom vlastnená firma si vie zabezpečiť ochranu ruských zložiek a jej sila je nepopierateľne väčšia.

Celá kauza sa, samozrejme, netýka toho, čo environmentálni aktivisti pri ropnej plošine robili. Riaditeľ Greenpeace International Kumi Naidoo je presvedčený, že ich aktivisti nie sú väznení „kvôli tomu, čo urobili, ale za to, čo reprezentujú.“ A čo teda tých tridsať ľudí v ruskom väzení reprezentuje? Sú tam za milióny tých, ktorí požiadali vyhlásiť Arktídu za chránené územie, ale aj za milióny ľudí, ktorí ešte netušia, ako radikálne jej ničenie ovplyvní životy.

Sú tam však aj za všetkých tých, čo stále veria, že každý máme právo postaviť sa mocným, ktorí ťahajú za motúziky, a ukázať im, že nechceme byť len figúrkami v ich svete zisku za každú cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osa #Greenpeace #názory #lucia szabová