Popôrodné kriminálničky

Od apríla 2014 by mala platiť novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá vážne narúša slobodu žien a ich právo na rozhodovanie o sebe samej v čase pre ne najcitlivejšom.

03.01.2014 10:00
debata

Žena bude môcť aj po bezproblémovom ambulantnom pôrode opustiť nemocnicu iba na základe súhlasu lekára. Ak odíde z nemocnice bez lekárskeho súhlasu, neodkladne ju nahlásia na „sociálku“.

Slovenský zákon obmedzuje rodičky

Tento návrh je ďalším krokom komplikovania a kriminalizovania pôrodov na Slovensku. Akoby nestačilo, že ženy sú nútené rodiť pod dozorom v nemocniciach a že sa musia podriadiť preventívnym lekárskym zákrokom, ako je nástrih vaginálnej hrádze, ktorý sa v našich nemocniciach vykonáva takmer najčastejšie v Európe.

Akoby nestačilo, že ženy často rodia nedôstojne – vo vynútených polohách, s priviazanými nohami, bez rešpektovania ich vlastných želaní. Akoby nestačilo, že na Slovensku nie je ženám v zmysle ich práv umožnené rodiť doma. So zdravými ženami, ktoré doma bez problémov porodia zdravé deti, sa zaobchádza ako s kriminálničkami. Často k nim privolávajú políciu alebo sociálne pracovníčky. Pôrodné asistentky nesmú pri domácich pôrodoch asistovať a pomáhať tak čerstvým mamičkám a ich deťom.

Ambulantný pôrod, pri ktorom žena odchádza s dieťatkom z pôrodnice od 2 do 24 hodín po pôrode (za predpokladu dobrého zdravotného stavu matky aj dieťaťa), bol poslednou možnosťou, ako si užiť popôrodné súkromie doma v kruhu rodiny. Povinný niekoľkodňový pobyt v nemocnici negatívne ovplyvňuje sebavedomie a komfort žien, pretože nemocnice tak nechtiac vytvárajú atmosféru väzenia a lekári preberajú na seba úlohu policajtov. Ak sa novela zákona do apríla 2014 nezmení, vážne naruší nielen slobodu žien pri rozhodovaní o svojom tele, ale aj autonómnosť ambulantného pôrodu.

Tehotná žena má v Európe na výber

Moderná Európa smeruje k čo najširšiemu dodržiavaniu a napĺňaniu práv (a svojprávnosti) jednotlivcov. Tehotné ženy v mnohých krajinách majú na výber z viacerých štátom podporovaných dôstojných pôrodných modelov. Môžu rodiť doma, v rodiacich domoch alebo v nemocniciach, s vlastnými nezávislými pôrodnými asistentkami.

Vlády väčšiny krajín EÚ sa prispôsobujú želaniam žien a šťastná tehotná mamička tak rodí bez strachu, s plným vedomím svojej slobodnej voľby. Naopak, na Slovensku sa rodí dokonca už aj ilegálne doma – bez akejkoľvek zdravotnej asistencie. Slovenský zákon tak legislatívne kriminalizuje a psychologicky negatívne narúša jednu z najľudskejších a pre rodinu najdôležitejších životných udalostí. Pôrod našich detí.

Kompetentné európske inštitúcie pritom odporúčajú vládam krajín EÚ, aby ženy všemožne podporovali v ich slobodnom rozhodnutí, kde a ako chcú rodiť a pomohli im a ich deťom zabezpečiť zdravotnú opateru bez akejkoľvek diskriminácie. Dokáže to aj Slovensko? Zatiaľ to tak nevyzerá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matky #pôrod #zdravotná starostlivosť #novorodenci