Necháme spadnúť Solivar?

Úpadok nového prešovského Solivaru po predaji prosperujúcej fabriky rakúskemu záujemcovi zo Salzburgu a následné prepustenie všetkých zamestnancov akoby predznamenala udalosť z roku 1986. V jeden ponurý deň toho roku sa Solivarom rozjačali hasičské sirény. Neskoro. Do tla zhorela unikátna strecha a obhoreli múry skladu soli patriace múzeu.

28.02.2014 12:00
debata

Dráma pokračuje

Pre obnovu a rekonštrukciu skladu soli sa od roku 1986 doteraz neurobilo nič. Solivarské múzeum v Prešove ako celok patrí k unikátnym technickým pamiatkam Slovenska, akých nemáme veľa. Celý technický komplex chátra. Vysoké múry stoja bez strechy už takmer tridsať rokov.

Plesnivejú, bujnie v nich burina, ošľaháva ich vietor, holuby sa uhniezdili v hodinách veže. Strecha skladu soli bola pritom výnimočná v európskom, nielen slovenskom kontexte.

Od roku 1986 žiadna politická reprezentácia štátu ani mesta Prešova nedokázala nájsť prostriedky na obnovu tejto budovy. Svetielko nádeje sa rozsvietilo pomerne nedávno, v roku 2010, keď bol ministerstvu kultúry schválený projekt s názvom Rekonštrukcia objektu Sklad soli Solivaru Prešov v rámci európskeho Regionálneho operačného programu. Ministerstvo získalo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja takmer 2,5 milióna eur s termínom realizácie projektu, teda opravy strechy i budovy skladu, od začiatku apríla 2011 do konca marca 2013.

Budovy ďalej chátrajú

Keďže sa projekt nehýbal a Solivar je aj ďalej v štádiu rozpadu, zisťovala som na ministerstve kultúry dôvod. Z jeho odpovede vyplynulo, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) 1.¤októbra 2012 nariadil zrušiť verejné obstarávanie na výber dodávateľa stavebných prác. Pozoruhodné je, že projekt na rekonštrukciu skladu soli sa mal uskutočňovať od začiatku apríla 2011 a ÚVO vydáva rozhodnutie o neplatnosti verejného obstarávania až o rok a pol neskôr.

Na základe rozhodnutia ÚVO ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ako riadiaci orgán pre Regionálny operačný program nariadilo vyhlásenie nového verejného obstarávania na stavebné práce. Proti rozhodnutiu ÚVO podalo ministerstvo kultúry odvolanie na Krajský súd v Bratislave a súd vyhralo 24. januára 2013. Zároveň ako prijímateľ nenávratného finančného príspevku požiadalo kolegov z rezortu pôdohospodárstva o zmenu termínu realizácie projektu, teda o jeho predĺženie. Do konca septembra 2014. A ten je tu onedlho. V rekonštrukcii skladu sa však dodnes nepostúpilo ani o piaď.

Komu vyhovuje tento stav? Pre koho je dobré, že sa získaný nenávratný finančný príspevok nevyčerpá? Sú azda v pozadí súdneho sporu dvoch verejných organizácií akési nám nepochopiteľné hry o dodávateľa stavebných prác? Alebo si už tradične developeri brúsia zuby na atraktívny pozemok v prípade, že sa Solivar „svojpomocne“ rozpadne?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #solivar